2 min

Update aandelen: Weg naar een vaccin vol hobbels

De week begon goed met een stijging van 3% voor de S&P 500. De aanleiding was een veelbelovende uitkomst van de eerste van vele testen voor een vaccin tegen Covid-19. Pfizer, J&J, AstraZeneca en nog vele andere vaccinmakers zijn allemaal in de race voor de ontwikkeling van het zo belangrijke vaccin.

Samengevat

  • Herstel van de olieprijs
  • E-commerce wint terrein op traditioneel winkelen
  • Wachten op een vaccin
Update aandelen: Weg naar een vaccin vol hobbels
Update aandelen: Weg naar een vaccin vol hobbels

Met een vaccin kan het normale leven potentieel over de hele wereld weer worden hervat. Dat kan een belangrijke impuls zijn voor een breder herstel van de aandelenmarkten. Moderna kwam als eerste met de voorlopig bemoedigende gegevens voor het door de onderneming ontwikkelde vaccin in de eerste testfase. De aandelenbelegger moet zich wel realiseren dat de weg naar een goedgekeurd vaccin waarschijnlijk vol hobbels zal zitten. Slechts een klein percentage dat fase 1 goed doorstaat, haalt de eindstreep in de vorm van de goedkeuring door de Amerikaanse voedsel‑ en geneesmiddelenautoriteit (FDA).

De hoop dat de Chinese economie snel weer terugveert, was aanleiding voor een herstel van de olieprijs. Meer vraag naar olie vanuit China kan de oliemarkt sneller dan verwacht weer uit het slop trekken. Dat optimisme staat in schril contrast met de kentekenregistraties voor nieuwe auto’s in Europa. Dat die in mei volledig onderuitgingen, woog zwaar op de aandelen van autofabrikanten en haar leveranciers. Voor diverse Europese aandelen werd daarnaast het verbod op ‘short selling’ opgeheven, wat voor de nodige heftige dagelijkse koersbewegingen zorgde. Ook uit de sector halfgeleiders kwamen minder gunstige geluiden vanwege het mogelijk weer oplaaien van het technologieconflict tussen de VS en China. Het Amerikaanse verbod op de levering van computerchips aan Huawei kan leveranciers en producenten raken die met het Chinese concern zakendoen.

Voor wat betreft de bedrijfsresultaten kwam Baidu met de laatste cijfers. Deze dominante Chinese zoekmachine zag zich het eerste kwartaal geconfronteerd met een omzetdaling van bijna 7%, tegen de achtergrond van een vertraging van de Chinese economie. Door de kosten te reduceren, slaagde Baidu er echter in een veel hogere winst per aandeel te rapporteren dan de eerste drie maanden van vorig jaar. Omdat China de lockdown alweer uit is, voorziet de onderneming een kleine verbetering in het komende kwartaal. De sterke resultaten werden beloond met een koersstijging van 15% in twee dagen.

Walmart heeft de afgelopen jaren de positie in e-commerce verder opgebouwd. Het concern kwam deze week met de resultaten over het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat de omzet uit e-commerce in de VS onder invloed van de lockdown met 74% omhoog is geschoten. De grote spelers in de e-commerce waren toch al terrein aan het winnen op de traditionele winkel en de uitbraak van het coronavirus heeft die trend alleen maar verder versneld. Zowel Walmart als Amazon (een nog veel grotere partij op het gebied van de e-commerce dan Walmart) hebben de afgelopen weken een recordhoge koersontwikkeling genoteerd.

Piet Schimmel
Senior Thematic Equity Expert
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.