Beleggen 1 februari 2019

Update Aandelen: wat komt er nu?

Het resultatenseizoen tikt lekker door. Een beetje wankel is het allemaal wel, wat we tot nu toe hebben gezien. Het is niet makkelijk om de marktontwikkeling te voorspellen, maar we wagen hier een poging.

De meeste ondernemingen melden een redelijk resultaat. Vele hebben beter gepresteerd dan de analisten hadden verwacht. Maar goed, de winstverwachtingen waren de afgelopen paar maanden natuurlijk wel al naar beneden bijgesteld.

Het jaar 2018 werd gekenmerkt door enorme volatiliteit op de markten. Er is geen reden om aan te nemen dat dat in 2019 veel minder zal zijn. Beleggers kennen de risico’s: de handelstwist tussen de VS en China, de Brexit, de achterblijvende economische bedrijvigheid in Duitsland, gesteggel over de Italiaanse begroting met de EU en een economische vertraging in diverse regio’s. Dan kunnen zich nog andere pijnpunten aandienen die nu nog niet zichtbaar zijn.

Toch kan het ook omslaan en kunnen de problemen van nu zich zomaar oplossen. Een goede Brexit-deal, bijvoorbeeld, een aantrekkende productie van Duitse auto’s. Of een werkbare handelsdeal tussen de VS en China.

De S&P 500 bevindt zich op dit moment 11% onder het hoogste punt ooit en 11% boven het dieptepunt van december. De vraag is: wat gebeurt er nu? Krijgen we een test aan de bovenkant of aan de onderkant?

Zeker weten doen we het niet, maar we kunnen wel naar het verleden kijken. De markt heeft eerder drie vergelijkbare perioden van paniekverkopen zoals die van eind december meegemaakt, namelijk in augustus 2015, juli 2002 en mei 1962. In elk van die gevallen volgde eerst een nog lager dieptepunt. In de twaalf maanden daarna was echter sprake van een positief rendement in de dubbele cijfers.

Uit een andere studie blijkt dat twee ‘10:1 omhoog-dagen’ (dat wil zeggen dagen waarop 1 aandeel omlaaggaat voor 10 die omhooggaan) doorgaans worden gevolgd door een sterke marktontwikkeling in de zes maanden daarna. In 80% van die gevallen werd in diezelfde periode van zes maanden ook een dieptepunt getest. Dat dieptepunt doet zich veelal voor in de eerste twee maanden van die periode. (Gegevens Ned Davis Research.)

Fundamentele lering valt hier echter niet uit te trekken. Voor de belegger dus een teken om voorzichtig te zijn. In januari hebben we onze overwogen positie in aandelen dan ook omgezet naar een neutrale positionering.

Jan Wirken

Auteur

Investment Communications