1 min

Update aandelen: waardebeleggen?

Het nieuwe jaar is tamelijk opvallend begonnen: in de eerste handelsweek van het jaar bewoog de S&P 500 Index per saldo omlaag en dat komt maar zelden voor. Vooral groei-aandelen kregen klappen: de MSCI World Growth Index verloor terrein. Voor waarde-aandelen begon 2022 juist uitstekend.

Samengevat

  • Waarde kan het voorlopig beter gaan doen dan groei
  • Omikron-variant begin van het einde voor de pandemie, positief voor de wereldeconomie?
  • Handhaving overwogen positie in aandelen met lichte voorkeur voor cyclische sectoren
Update aandelen: waardebeleggen?
Update aandelen: waardebeleggen?

De reden voor dat marktgedrag is makkelijk te vinden: de notulen van de meest recente vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Fed-voorzitter Jay Powell maakte duidelijk dat renteverhogingen, de afbouw van obligatieaankopen (tapering) en de inkrimping van de Fed-balans de insteek vormen voor 2022. Niet bepaald de beste ingrediënten voor groei-aandelen met een hoge waardering.

Al meer dan tien jaar doen groei-aandelen het beter dan waarde-aandelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat er een soort terugkeer naar het gemiddelde voor de deur staat. Met andere woorden: dat waarde het voorlopig beter kan gaan doen dan groei.

Ondertussen blijven de omikron-variant van het coronavirus en het effect daarvan op de financiële markten een belangrijk aandachtspunt. Uit het jongste klinische onderzoek blijkt dat deze variant wel eens het begin van het einde van de pandemie zou kunnen inluiden. Voor de wereldeconomie zou dat positief moeten uitpakken. En dan met name voor de sectoren die het sterkst door het virus zijn getroffen. We handhaven vooralsnog onze overwogen positie in aandelen, met een lichte voorkeur voor cyclische sectoren.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.