1 min

Update Aandelen – waarde versus groei

Zoals we de afgelopen vier à vijf maanden zagen, is het waardebeleggen terug van weggeweest. De hogere grondstoffenprijzen, de stijgende rente en de verwachting dat economieën weer opengaan, waren perfecte ingrediënten voor een comeback van de onderschatte en weinig geliefde waarde-aandelen.

Samengevat

  • Aandelen – waarde versus groei
Update Aandelen – waarde versus groei
Update Aandelen – waarde versus groei

Maar tegenover iedere winnaar staat vaak een verliezer: een hogere rente (waarbij beleggers ook een hoger rendement op hun investering verlangen) is slecht nieuws voor groeiaandelen. Dat geldt in het bijzonder voor groeibedrijven die zich in de beginfase van hun levenscyclus bevinden en geen winst maken of vrije kasstroom genereren.

De vraag is: zet de koersrally van waarde-aandelen door? Dat hangt ervan af. Als de rente vooral stijgt door verwachtingen van een hogere reële groei dan zullen groeiaandelen waarschijnlijk wel een inhaalslag gaan maken: tegenover de hogere rendementen die beleggers verlangen staan in dat geval ook een hogere omzetgroei en stijgende marges. We hebben recent wat sectorrotatie gezien, waarbij beleggers weer terugkeerden naar de grote technologieaandelen. Dat kan betekenen dat marktpartijen de inflatiedruk als tijdelijk inschatten en dat de sterke outperformance van waarde-aandelen gaat eindigen. We houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten.

Ook de inschatting van de bedrijfsvooruitzichten door ondernemingen zelf is interessant. Daarover horen we wellicht meer tijdens het resultatenseizoen dat afgelopen woensdag werd afgetrapt. Bij de publicatie van de winstcijfers zeggen ondernemingen vaak iets over de toekomstverwachtingen. In Europa valt uit de resultaten van bedrijven als Covestro en LVMH op te maken dat de wereldwijde groei versnelt. In de VS kwamen grote banken als JPMorgan en Wells Fargo ook met goede cijfers voor de dag.

Onze voorkeur ligt op dit moment bij een overwogen positie in cyclische sectoren zoals financiële instellingen, basismaterialen en industrie.

Guido Stiel
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.