Beleggen 21 december 2018

Update Aandelen: vrees om vertraging

Voor de aandelenmarkten was het een slechte week. De S&P 500 en de Euro Stoxx 600 leverden beide 3% in. Eén van de aanleidingen was de Amerikaanse Fed. Die gaf aan dat er meer renteverhogingen in het vat kunnen zitten. Bovendien wijzen bedrijfsvooruitzichten op een economische groeivertraging.

In deze wisselvallige omgeving zijn we nog altijd gematigd positief over aandelen. De politieke risico’s van een (harde) Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de begrotingsperikelen van Italië kunnen de komende maanden namelijk minder worden.

China gaf aan het begin van de week aan dat de vergeldingsheffing van 25% op de invoer van Amerikaanse auto’s drie maanden zou worden opgeschort. Dit zou de angel uit de handelsspanningen moeten halen. De VS en China plannen een bijeenkomst in januari 2019 om over een ‘vredesakkoord’ in de handelsoorlog te onderhandelen. Voor de aandelenmarkt zou dat een opluchting zijn.

Computergeheugenproducent Micron, e-commerce-speler Asos en transportbedrijf FedEx zagen hun aandelen onderuitgaan. De reden: de door het management afgegeven vooruitzichten zijn negatiever geworden, veelal vanwege de tragere economische groei. Wij voorzien dat de winstprognoses de komende maanden vooral neerwaarts zullen worden bijgesteld. Dat is gebaseerd op analisten die zich aanpassen aan een klimaat van lagere groei. Een recessie verwachten we daarentegen niet.

De Amerikaanse Federal Reserve stond deze week in de schijnwerpers. De Fed verhoogde de rente met 25 basispunten. Dat was al de vierde keer dit jaar. De centrale bank hintte er weliswaar op dat de rente in 2019 minder voortvarend verhoogd zal worden (twee keer in plaats van drie), maar de marktreactie was negatief. De aandelenmarkten hadden duidelijk een meer accommoderende toon verwacht, en al helemaal na de recente turbulentie. Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, wees verder op het gevaar van een zwakker wordende wereldeconomie.

Jeffrey Vonk

Auteur

Investment Communications