1 min

Update aandelen: Vooralsnog sterk momentum

De aandelenmarkten in Europa en de VS zijn de week op bijna recordniveau gestart. Amerikaanse beleggers hadden dankzij de vrije maandag door Labor Day een dag langer om het banenrapport van afgelopen vrijdag te verwerken. Er werden in augustus aanzienlijk minder banen gecreëerd dan was verwacht.

Samengevat

  • Minder banen gecreëerd in augustus dan verwacht
  • Fed voorziet krachtige groei wereldeconomie
  • Sanofi breidt portefeuille uit met Kadmon
Update aandelen: Vooralsnog sterk momentum
Update aandelen: Vooralsnog sterk momentum

Dat weinig indrukwekkende banenrapport zou reden voor de Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’) kunnen blijken om de afbouw van het inkoopprogramma te vertragen. Voor de wereldeconomie voorziet de Fed nog altijd een krachtige groei. In combinatie met de huidige lage rente zorgt dat voor een nog altijd gunstig klimaat voor beleggen in aandelen.

Toch kan het voor de belegger verstandig zijn zich schrap te zetten voor wat meer onrust de komende paar maanden. De groei van de bedrijfswinsten kan wat afnemen ten opzichte van de huidige piek, terwijl de deltavariant van het coronavirus een domper kan zetten op de economische omstandigheden en het sentiment onder consumenten. Uit de recente inkoopmanagerscijfers (‘purchasing managers index’ of PMI) blijkt dat de Chinese economie krimpt, en dat kan ook elders in de wereldeconomie doorwerken. Spreiding in de portefeuille wordt daarom steeds belangrijker, vooral ook omdat de richting waarin de aandelensectoren en regio’s zich ontwikkelen niet zo goed zichtbaar is. Vooralsnog handhaven we een evenwichtige visie op de diverse sectoren en regio’s.

Op bedrijfsniveau kondigde het Franse zorgconglomeraat Sanofi de overname aan van biotechconcern Kadmon, een versterking van de Sanofi-portefeuille voor medicatie na een transplantatie. Deutsche Telekom en Tele2 hebben hun belang in T-Mobile NL verkocht aan private equity-partijen, maar dat maakte weinig indruk op de markten. Het Amerikaanse Department of Energy, ten slotte, publiceerde een rapport over zonne-energie: er moet meer beleid komen voor de reductie van broeikasgasuitstoot en de realisatie van CO2-afbouwdoelstellingen. Dat kan ten goede komen aan producenten van schone energie.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.