2 min

Update Aandelen: verschil VS-Europa

Ook deze week liepen ontwikkelingen op de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten uiteen. De voorlopige leidende economische indicatoren wijzen eveneens verschillende kanten op. De Amerikaanse S&P 500 Index bleef rond het niveau van vorige week hangen, maar de Europese Stoxx 600 leverde 1,5% in.
Update Aandelen: verschil VS-Europa
Update Aandelen: verschil VS-Europa

Belangrijke cijfers vanuit de Amerikaanse maakindustrie voor september waren beter dan verwacht. De inkoopmanagersindex (PMI) kwam uit op 51. Een cijfer boven de 50 betekent groei; een cijfer onder de 50 duidt op krimp. Waar deze economische indicator in de VS op voortgaande groei wijst, laat Europa een duidelijk ander beeld zien. De PMI-productiecijfers in de eurozone zetten met 45,6 de neerwaartse trend voort die in januari 2018 is begonnen. De grootste productiekrimp werd in Duitsland genoteerd: 41,4, een nieuw laagtepunt in tien jaar (en heel veel lager dan de verwachte 44). Gezien de aanzienlijke afhankelijkheid van de export is Duitsland bijzonder gevoelig voor de internationale handel. Ook al zitten China en de VS weer om de onderhandelingstafel, de verschillende politieke en economische belangen zijn waarschijnlijk lastig op te lossen. De druk op de internationale handel zal er dan ook niet minder om worden. Dit verklaart onder andere onze aanhoudende voorkeur voor de VS boven Europa bij aandelenbeleggingen.

De tweede gebeurtenis die de aandelenmarkten de afgelopen week bezighield, was de aankondiging van een formeel afzettingsonderzoek (‘impeachment’) naar de Amerikaanse president Donald Trump. In de afgelopen 50 jaar is er twee keer eerder zo’n procedure aangekondigd: tegen Richard Nixon in 1974 en tegen Bill Clinton in 1998. In beide gevallen was er sprake van enige volatiliteit op de dag van de aankondiging. Clinton werd in 1999 vrijgesproken, maar op het moment dat Nixon in 1974 aftrad, was de S&P 500 gedurende de impeachment-periode al met 13% gedaald. De uitkomst van dit onderzoek is zeer onvoorspelbaar. Dat maakt het een extra risico voor de markten. Dat risico is echter een veel minder belangrijke factor dan de economische vooruitzichten of de bedrijfswinsten.

Op bedrijfsniveau begon de week met het faillissement van Thomas Cook, de 178 jaar oude reisorganisatie. De consument is anders gaan reizen en boekt online in plaats van bij een reisbureau. Voor Thomas Cook werd de schuldenlast fataal. De aandelen van TUI AG, EasyJet Plc en Ryanair schoten omhoog: de inschatting was dat zij dankzij de ondergang van Thomas Cook marktaandeel konden winnen. Op dinsdag stond Total SA in de schijnwerpers. De oliemaatschappij zei de dividendgroei te willen versnellen met het oog op de geschatte hogere cashflow. Woensdag steeg de koers van het aandeel Nike dankzij sterke resultaten tot een hoogtepunt. De onderneming rapporteerde een kwartaalwinst per aandeel die zelfs de meest optimistische voorspellingen op Wall Street overtrof. De strategie van Nike om zich meer toe te leggen op internetverkopen, op een efficiëntere bevoorradingsketen en op productinnovatie werpt vruchten af. Vooral in China lagen de verkopen hoog, met een voor de wisselkoers gecorrigeerde groei van 27% in het afgelopen kwartaal.

Piet Schimmel
Senior Thematic Equity Expert
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.