1 min

Update aandelen: verder na Evergrande

Nog geen twee weken geleden wist slechts een enkele expert in de opkomende markten wie of wat Evergrande was. Nu kent de hele beleggingswereld de naam. Evergrande, de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van China, heeft meer dan USD 300 miljard aan schuld en heeft ernstige liquiditeitsproblemen.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: verder na Evergrande
Update aandelen: verder na Evergrande

Rekening houdend met het feit dat in China ruim 30 procent van het vermogen in vastgoed zit, is het niet ondenkbaar dat een eventueel faillissement voor Evergrande verregaande effecten heeft op zowel de Chinese als de wereldeconomie. Volgens sommigen is de Evergrande-crisis een tweede Lehman Brothers.

De recente ontwikkelingen in China (en wereldwijd) wijzen inderdaad op een vertraging van de economische groei. Toch heeft het probleem van Evergrande niet de enorme impact die de ondergang van Lehman Brothers had in 2008. De Chinese overheid zal op een gegeven moment ingrijpen en de financiële markten tot bedaren brengen - zoals overheidsfunctionarissen al hebben aangegeven. Kijken we naar het meest recente marktgedrag dan zien we dat de markten zich al beginnen te herstellen van de verliezen van een paar dagen geleden.

De cijfers voor de inkoopmanagersindices (PMI’s) geven een indicatie van het vertrouwen in de economie. Ze mogen dan wereldwijd niet meer hun hoogste punt noteren, ze wijzen nog altijd op redelijke groeiverwachtingen. Sterker nog, als we de jongste ontwikkelingen rond corona meewegen, dan kunnen we het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van 2022 wellicht opnieuw een versnelling van de groei zien. In verband daarmee handhaven we onze overwogen positie in aandelen, met een nadruk op cyclische sectoren.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.