1 min

Update aandelen: uitdagingen resultatenseizoen

Het begin van de week stond in het teken van diverse zorgen waarmee de markten worstelden, maar eindigde positiever toen beleggers hun focus verlegden. Vanaf volgende week staan de markten weer in het teken van de derdekwartaalcijfers.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: uitdagingen resultatenseizoen
Update aandelen: uitdagingen resultatenseizoen

Aan het begin van de week werd het optimisme over de overeenkomst - die vorige week in Washington was bereikt over het schuldenplafond - al gauw overschaduwd door een mix van teleurstellende arbeidsmarktcijfers, voortgaande onzekerheid over inflatie en problemen in de keten, volatiliteit veroorzaakt door de rap stijgende energieprijzen en zorgen dat het internationale economische herstel aan kracht inboet. Al met al werden de belangrijkste Amerikaanse en Europese indices hierdoor circa 1% naar beneden getrokken. Tegen het midden van de week sloeg het sentiment echter om: de belegger stelde zich constructiever op en verlegde de aandacht naar bedrijven die voldoende in huis hebben om zich in de huidige lastige situatie staande te houden.

De sectorprestaties waren wisselvallig. Gemiddeld gezien behoorden vastgoed en basismaterialen in de MSCI World tot de koplopers en bleven communicatieservices en financiële instellingen achter. Dat beeld kan veranderen nu de eerste resultaten voor het derde kwartaal beginnen binnen te lopen.

JP Morgan was een van de eerste bedrijven die met derdekwartaalcijfers voor de dag kwam. Per saldo zagen die er degelijk uit en de kwartaalwinst van de bank overtrof de verwachtingen. Dat werd echter vooral veroorzaakt door een vrijval van de voorzieningen ter grootte van USD 2,1 miljard. Na de publicatie van de resultaten bleef de koersreactie gedempt. Ook First Republic Bank, nog een Amerikaanse financiële instelling, kwam met kwartaalresultaten. Hier ontlokte het goede nieuws over een hoger dan verwachte groei van de leningen en deposito’s wel een positieve marktreactie.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.