2 min

Update Aandelen: ‘trick or treat’?

Met wat inbeeldingsvermogen kunnen we het ‘trick or treat’ van Halloween ook toepassen op de bedrijfswinsten. Komt een bedrijf met goede cijfers, dan krijgt de aandeelhouder een snoepje, een ‘treat’. Voldoet de onderneming niet aan de verwachtingen, dan is de aandeelhouder de pineut (‘tricked’).
Update Aandelen: ‘trick or treat’?
Update Aandelen: ‘trick or treat’?

Het was een week vol kwartaalresultaten van veel ondernemingen. En ook een week van uiteenlopende reacties in de markten. Al met al hielden de markten zich zeer goed staande. Er werden zelfs nieuwe hoogtepunten genoteerd. De S&P 500 Index noteerde deze week een record, terwijl de brede Europese index een nieuw hoogtepunt voor 2019 aantikte. Ook de MSCI World Index klom naar het hoogste niveau van 2019: deze aandelenindex is nog maar een paar punten verwijderd van zijn ‘all-time high’. De goede bedrijfsresultaten waren waarschijnlijk de belangrijkste onderliggende factor, naast ook een serie maatregelen van de centrale banken. Zo heeft de Amerikaanse Fed de rente afgelopen woensdag weer verlaagd.

Van de vier bedrijven in de race om als eerste een marktkapitalisatie van een biljoen dollar te realiseren, hadden Microsoft en Amazon vorige week hun resultaten al bekendgemaakt. Deze week waren Alphabet en Apple aan de beurt. Alphabet, het moederbedrijf van Google, kwam op maandag als eerste over de brug. De omzet overtrof het derde kwartaal de consensusverwachtingen, maar de winstontwikkeling werd gedrukt door verdere investeringen, in het bijzonder in clouddiensten. Niet echt een ‘treat’ voor de belegger, al was er evenmin sprake van een echte ‘trick’.

Apple kwam op woensdag met een sterke omzetgroei in de divisies Services en Wearables, terwijl de omzet in iPhones afnam. Het tempo van de iPhone verkopen is echter iets minder snel gedaald en Apple is positief over het belangrijke laatste kwartaal van het jaar. Goed nieuws voor de belegger dus: een ‘treat’.

Tot slot was het ‘trick’ voor Beyond Meat. Het concern publiceerde veel beter dan verwachte resultaten en verhoogde zelfs de vooruitzichten voor het hele jaar. Beleggers leken echter in de ban van het feit dat de ‘lock-up’-termijn voor de beursgang deze week afliep (tijdens de ‘lock-up’ kunnen grote aandeelhouders voor een bepaalde periode na de beursgang hun aandelen niet verkopen). De koers daalde aanzienlijk.

De markten lijken per saldo vrij goed bestand tegen de verslechterende macro-economische cijfers en de dalende winstgroei. Mogelijk houdt de afnemende onzekerheid over het Amerikaans-Chinese handelsconflict, de Brexit en de voortzetting van het ondersteunende beleid van de centrale banken de aandelenmarkten gaande op het huidige niveau. Welke richting de markt tegen het einde van het jaar inslaat, is nog afwachten.

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.