Beleggen 18 januari 2019

Update Aandelen: ‘To Brexit or not to Brexit’

Dat de Brexit-deal van de Britse premier Theresa May op dinsdag het onderspit delfde, was niet zozeer het begin van het einde, maar meer het einde van het begin. Het Brexit-proces gaat een nieuwe fase in.

Het Britse parlement stemde dinsdag met een overweldigende meerderheid (met 432 tegen 202) tegen de voorgestelde deal die was uitonderhandeld tussen May en de Europese Unie. Wel overleefde de premier op woensdag een vertrouwensstem tegen haar regering.

Wat er nu staat te gebeuren? Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder een zogenoemde ‘harde Brexit’, het opschuiven van de deadline (zoals de zaken er nu voor staan, vertrekt het VK op 29 maart uit de EU), een nieuw referendum (lastig binnen de huidige tijdsperiode) en een eenzijdige intrekking van artikel 50 (waarin de vertrekprocedure voor lidstaten van de EU staat beschreven). Intrekking van artikel 50 zou waarschijnlijk leiden tot een ongekende politieke crisis in het Verenigd Koninkrijk (VK). De reactie in de markten op dinsdag was gematigd: deze uitslag was alom voorzien.

Het is bijna zover. Dan barst in de Verenigde Staten (VS) het resultatenseizoen in volle hevigheid los. Van de S&P 500 ondernemingen hebben nu 39 namen de resultaten bekendgemaakt. De omzetten en winsten lagen vooralsnog licht boven de verwachtingen. Meevallers werden opgetekend in de consumentensector en in de industrie. Voor financiële instellingen bleven de omzet en het resultaat enigszins achter bij de verwachtingen - al moet wel worden opgemerkt dat nog maar 13 van de 103 financiële instellingen de resultaten hebben bekendgemaakt. De koersen reageerden echter positief: de financiële instellingen deden het de afgelopen week beter dan de markt als geheel. Voor de winst en omzet in de S&P 500 wordt op dit moment een groeicijfer van respectievelijk 18,7% en 7,4% genoteerd.

Interessant is vooral hoe het resultatenseizoen zich de komende weken ontwikkelt. We hebben recent onze positionering naar aandelen licht verminderd: van bescheiden overwogen naar neutraal. Op regioniveau zijn we sterk overwogen in de opkomende markten, bescheiden overwogen in de VS en sterk onderwogen in Europa. In onze sectorallocatie handhaven we onze huidige positionering: een overwogen positie in energie, wat gematigder overwogen in industrie, onderwogen in financiële instellingen en nutsbedrijven en licht onderwogen in communicatiediensten. In alle andere sectoren zijn we neutraal.

Eric Lafrenière

Auteur

Investment Communications