1 min

Update aandelen: timing omslagpunt

Beleggers zijn nog bezig de mogelijke impact te verwerken van de optimistischere inschatting van de economische groei door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) op de assetallocatie, evenals het idee dat een eerste renteverhoging zich mogelijk eerder aandient dan voorheen werd verwacht.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: timing omslagpunt
Update aandelen: timing omslagpunt

We hadden eerder dit jaar aangegeven dat marktpartijen er niet echt van overtuigd waren dat het ondersteunende beleid van de centrale banken en overheden aanleiding zou zijn voor een te vroege stijging van de inflatie gedurende het economische herstelproces. Nu het risico van oververhitting zich als een mogelijkheid begint aan te dienen, zijn de marktopvattingen hierover veranderd. Belangrijk nu is de timing goed in te schatten van de te verwachten omslag in de steun door de centrale banken, en in het bijzonder het moment dat de Fed die omslag maakt.

De aandelenmarkten hebben zich de afgelopen periode goed staande gehouden, na een eerste negatieve reactie op de Fed-vergadering. In de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen zit sinds eind vorig week weinig beweging. Wel deden de Amerikaanse aandelenbeurzen het beter dan de Europese, Japanse en opkomende markten. Op wereldwijd sectorniveau is het beeld gemengder. De sectoren luxegoederen & diensten, energie en informatietechnologie (IT) realiseerden een outperformance. Defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en consumptiegoederen bleven achter.

In de VS behoorden L Brands (kleding), Occidental Petroleum (energie) en Twitter (media) sinds eind vorige week tot de outperformers, terwijl Biogen (gezondheidszorg) en Equinix (vastgoed) achterop raakten. Een opvallend herstel werd in Europa opgetekend voor Adyen (IT) en ArcelorMittal (basismaterialen), terwijl Grifols (gezondheidszorg) en Snam (nutsbedrijven) achterbleven.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.