3 min

Update Aandelen: Terugblik aandelenmarkt

Deze week de aandelenmarkt in drie onderwerpen: de markt ná de G20-top, de voordracht van Christine Lagarde als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) en de kwetsbaarheid van de markten.

Samengevat

  • de markt ná de G20-top
  • de voordracht van Christine Lagarde als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB)
  • de kwetsbaarheid van de markten
Update Aandelen: Terugblik aandelenmarkt
Update Aandelen: Terugblik aandelenmarkt

De G20-top in Japan zorgde voor enige opleving op de aandelenmarkten. Vlak voor de Amerikaanse feestdag van 4 juli eindigde de S&P 500 Index 1,8% hoger dan afgelopen vrijdag. De Euro Stoxx 50 steeg met 1,9%. De ontmoeting van de Amerikaanse en Chinese leiders (waarnaar zo reikhalzend was uitgezien) leidde tot een hervatting van de handelsgesprekken. De dreiging van een regelrechte handelsoorlog is vooralsnog afgewend.

De handelstwist maakt deel uit van een veel grotere en ingrijpende ontwikkeling, namelijk dat China een steeds dominantere speler wordt in de wereld. De 19e eeuw werd door het Britse Rijk gedomineerd; de 20ste eeuw door de Verenigde Staten. Mogelijk moeten we erkennen dat de 21ste eeuw door China zal worden bepaald. Die visie wordt onderbouwd door de plannen van China voor een nieuwe Zijderoute, door de Chinese activiteiten in Afrika, dat China fungeert als een parallel monetair fonds (een soort Internationaal Monetair Fonds) voor de landen in het zuiden van Azië alsmede door de grootschalige inkopen van Amerikaanse staatsobligaties (‘US Treasuries’). Wij zien de handelstwist als een symptoom, als tegenwicht in de botsing tussen de verschillende wereldrijken. Dat zou langer kunnen doorwerken dan men misschien zou willen.

Het tweede onderwerp is de (waarschijnlijk) nieuwe functie van Christine Lagarde. De ECB slaagt er vooralsnog niet in het streefdoel voor de inflatie te realiseren. De centrale banken hebben als bezetenen geld in het financiële stelsel gepompt en zijn bereid dat ook te blijven doen. Het totale bedrag aan monetaire stimuleringsmaatregelen van de ECB heeft in Europa inmiddels een omvang bereikt van maar liefst EUR 2.600 miljard. Dat staat gelijk aan EUR 7.500 per persoon in de eurozone.

Inmiddels is wel duidelijk dat de uitbreiding van de geldvoorraad niet tot inflatie leidt. De reden? Twee belangrijke factoren: de zeer hoge schuldposities en de demografie, in de vorm van een dalende bevolking. De vergrijzing en de dalende geboortecijfers bestrijd je nu eenmaal niet met monetaire stimuleringsmaatregelen. En een zeer hoge schuld leidt tot beperkingen op de bestedingen. Het huidige beleid werkt niet. Een van de eerste zaken die Christine Lagarde als de president van de ECB zou moeten doen is de inflatiedoelstelling heroverwegen.

Waar al dat geld in is gaan zitten? Vermogen en contanten.

Op dit moment noteren de meeste beleggingen een hoog koersniveau. Voor een deel is dat te danken aan de onderbreking in het handelsgeschil. De S&P 500 Index bevindt zich op een historisch hoogtepunt; de Euro Stoxx 600 Index komt daar dicht in de buurt en goud zit boven de USD 1.400. Op de niet-Amerikaanse vastrentende markten is sprake van een extreem niveau onder invloed van soepel beleid van de centrale banken en de daaruit voortvloeiende extreem lage rente. De kunstmarkten en ook de huizenprijzen in gewilde buurten lijken de houdbare niveaus voorbij. In mei werd onder andere een recordprijs van USD 110 miljoen voor een schilderij van Monet neergeteld.

Voor een deel stroomt het geld dus naar te hoog gewaardeerde activa. Dat blijkt mede uit het feit dat beleggers en instellingen in een gigantische hoeveelheid niet-belegde middelen rondklotsen in afwachting van een gunstig instapmoment. Inhoudelijk is er weinig onderbouwing voor deze hoge overwaarderingen, behalve dan dat de Amerikaanse Fed overweegt de rente te verlagen. Een hoop tegenwind is er ook, vooral in de vorm van de schuldafbouw in China. Onze conclusie? Kwetsbare marktomstandigheden waarin er weinig hoeft te gebeuren voordat zich een correctie aandient.

Jan Wirken
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.