1 min

Update Aandelen: technologieoorlog?

De week begon slecht voor de aandelenmarkten. De regering Trump zette verdere maatregelen tegen Huawei in gang. Het Chinese telecomconcern staat nu op de zwarte lijst en Amerikaanse bedrijven mogen met Huawei geen zaken meer doen die ‘een risico’ zouden vormen voor de nationale veiligheid.

Samengevat

  • Slecht begin van de week voor de aandelenmarkten
  • Sancties tegen Huawei
Update Aandelen: technologieoorlog?
Update Aandelen: technologieoorlog?

Producenten van halfgeleiders hebben door de geïntegreerde keten en sterke afhankelijkheid van de Chinese markt en hebben daardoor het meeste last van de sancties. Zo maakte Infineon in het weekend bekend dat er geen in Amerika gemaakte chips meer aan Huawei zouden worden verkocht. Verder levert ook communicatie-zwaargewicht Alphabet geen diensten meer aan Huawei. Dat geldt onder andere voor het besturingssysteem Android en applicaties als Gmail, YouTube en Chrome.

De Amerikaanse overheid kondigde maandagavond een termijn van 90 dagen aan voordat de sancties ingaan. Daarmee was de ergste druk van de ketel en veerden de aandelenmarkten dinsdag weer op. Chipfabrikanten profiteerden het meeste van die risicobereidheid, nadat ze op maandag met een leegloop waren geconfronteerd.

De stemming sloeg op woensdag alweer om, nadat de Amerikaanse minister van Handel en Industrie Steve Mnuchin had bevestigd dat er nog geen reis naar Beijing voor de hervatting van de handelsonderhandelingen stond gepland.

Bastian Ernst
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.