2 min

Update Aandelen: stilte voor storm?

De S&P 500 heeft de afgelopen week voor het eerst de 3000 punten aangetikt. De Euro Stoxx 600 nadert de piek van 2017 en 2018. De belangrijkste motor was de Amerikaanse Fed.
Update Aandelen: stilte voor storm?
Update Aandelen: stilte voor storm?

In zijn verklaring voor het Amerikaanse congres liet voorzitter Jay Powell er geen misverstand over bestaan: een renteverlaging is zeer waarschijnlijk. De productie, handel en investeringen zijn volgens hem wereldwijd zwak. Dat zou voor de Fed de eerste renteverlaging in tien jaar worden. Door de lagere rente op obligaties en liquide middelen zouden aandelen interessanter moeten worden.

Chemiereus BASF waarschuwde voor uiteenlopende kwesties die van invloed zijn geweest op de resultaten over het tweede kwartaal, waaronder de tragere autoverkopen en malaise in de landbouw. Het onderliggende probleem lijkt de wereldwijde economische groeivertraging, in combinatie met en deels veroorzaakt door het voorslepende handelsconflict tussen de VS en China. Tegen die achtergrond zou je voorafgaand aan het resultatenseizoen van meer ondernemingen winstwaarschuwing verwachten. Meerdere bedrijven hebben immers met hetzelfde probleem te maken. Toch ligt het aantal winstwaarschuwingen niet uitzonderlijk hoog. Ondertussen noteren de aandelenmarkten nieuwe records. Stilte voor de storm? Het resultatenseizoen start over een paar dagen; dat zou meer inzicht moeten opleveren.

Een terugblik op het eerste kwartaal leert dat de consensus onder analisten toen zeer voorzichtig bleek. Uitgegaan werd van een daling van de winst per aandeel (wpa) op jaarbasis van 2% voor de S&P 500. De feitelijke wpa viel enorm mee: een stijging met 3%. Aan die veel hogere wpa lagen gezondere marges en voortgezette inkopen van eigen aandelen ten grondslag. Vooral niet-conjunctuurgevoelige zorgbedrijven lieten de verwachtingen ver achter zich. De grootste tegenvallers werden opgetekend voor aan China blootgestelde bedrijven in de sectoren basismaterialen en industrie.

Ook voor het komende resultatenseizoen (tweede kwartaal) is de consensus niet positief. Er wordt gemiddeld uitgegaan van een wpa-daling van 2% op jaarbasis. Dat zou de eerste keer zijn dat de wpa omlaag gaat sinds de wpa-recessie van nu bijna vier jaar geleden (het derde kwartaal van 2015 tot en met het tweede kwartaal van 2016). Analisten hebben vooral de wpa-vooruitzichten van de sectoren industrie en basismaterialen naar beneden bijgesteld (zoals in het eerste kwartaal). Dat de Amerikaanse Economic Surprise Index zich op een nieuw dieptepunt bevindt en ook de inkoopmanagersindices lager liggen, betekent een kleinere kans dat de resultaten voor het tweede kwartaal net als voor het eerste kwartaal meevallen. Volgende week weten we meer: 24% van de S&P 500 publiceert dan de resultaten, waaronder grote namen als Goldman Sachs, Johnson & Johnson, JPMorgan, ASML, United Health, Microsoft, SAP en Schlumberger.

Piet Schimmel
Senior Thematic Equity Expert
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.