Beleggen 22 maart 2019

Update Aandelen: Stijgende olieprijs

De afgelopen dagen pakten gunstig uit voor aandelen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) stelt zich steeds milder op. Dat maakt een herhaling van vorig jaar, toen de Fed de rente meerdere keren verhoogde, zeer onwaarschijnlijk.

De energiesector heeft een goede week achter de rug. De drijvende kracht achter de koersrally was de prijsstijging van WTI-olie tot boven USD 60 per vat. Dit volgde op het bericht dat in de VS de voorraad ruwe olie sterker dan verwacht was gedaald: De Amerikaanse export van ruwe olie overtrof de verwachtingen en de binnenlandse benzine- en dieselvoorraden slonken. Hierdoor nam de voorraad met 9,6 miljoen vaten af en dit dreef de koersen van energieaandelen omhoog. Vooral Amerikaanse exploratiemaatschappijen behoorden tot de winnaars.

Google organiseerde deze week zijn gaming-event en kondigde plannen aan voor de lancering van Stadia, een nieuw platform voor de streaming van videogames. Dit platform stelt ontwikkelaars in staat om hierop nieuwe games te bouwen, terwijl consumenten games naar verschillende apparaten kunnen streamen en dus niet meer een aparte spelcomputer nodig hebben. Na deze aankondiging richtten beleggers hun vizier op de producenten van halfgeleiders en games: deze bedrijven kunnen immers profiteren van het streamen van games. Hiertegenover staat dat Electronic Arts, in bezit van een gamingplatform, er een nieuwe concurrent bij krijgt.

Wat factorbeleggen betreft, wijzen we erop dat aandelen met kwaliteit en momentum als belangrijkste factor opnieuw een outperformance kunnen realiseren. Dit impliceert dat de aandelenmarkten verder kijken dan de laatste zwakke macrocijfers en dat de bedrijfswinsten in de tweede helft van het jaar zich naar verwachting kunnen herstellen.


Guido Stiel

Auteur

Investment Communications