2 min

Update Aandelen: start cijferseizoen

Nipt voordat het resultatenseizoen in de loop van deze week begon, schoten de aandelenmarkten nog even omhoog: de S&P 500 noteerde voor het eerst meer dan 3000 punten. Ook de bredere Europe STOXX 600 naderde het hoogste punt.
Update Aandelen: start cijferseizoen
Update Aandelen: start cijferseizoen

Op bedrijfsniveau bereikte Amazon opnieuw een marktkapitalisatie van USD 1 biljoen. De enige twee spelers die een dergelijke gigantische kapitalisatie noteren zijn Microsoft en Amazon. Apple is echter ook in de running. Van dit trio worden de resultaten over het tweede kwartaal binnenkort verwacht.

De Amerikaanse banken publiceerden als eerste hun resultaten. Het beeld bij JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America is in grote lijnen onveranderd. Enerzijds is de omzet uit de handelsactiviteiten opnieuw gedaald, in het bijzonder bij obligatie-gerelateerde activiteiten. Anderzijds is er sprake van een sterke groei in de consumentensegmenten, zoals creditcards en hypotheken: een positieve stimulans voor de kwartaalwinst. Maar de rentebaten (dat wil zeggen, de netto rentemarge) blijven de meest relevante factor voor de winstontwikkeling in de toekomst. Niet onbelangrijk in dit kader: de Amerikaanse Fed heeft aangegeven een renteverlaging te overwegen. De banken lieten dan ook weten dat dit de komende kwartalen de omzet negatief kan beïnvloeden. Tot slot zijn er, nadat de banken eind juni de stresstest van de Fed hadden doorstaan, verdere dividenduitkeringen en meer inkopen van eigen aandelen aangekondigd.

Binnen onze beleggingsstrategie stellen we ons nu defensiever op. Besloten is de positie in aandelen te verlagen (van neutraal naar onderwogen ten opzichte van de benchmark). Die beslissing is ingegeven door een aantal factoren en het verwachte effect daarvan in de komende maanden. Al met al zijn we van mening dat het risico van een economische neergang zwaarder weegt dan het potentieel van een verdere verbetering. Natuurlijk is het vooruitzicht van renteverlagingen en een meer accommoderend (op het ondersteunen van de economie gericht) beleid van centrale banken positief voor beleggers. Maar wij denken dat de markten het effect van die renteverlagingen al hebben ingeprijsd.

We signaleren bovendien een zwakker bedrijfssentiment en verslechterende macro-economische cijfers, mede als gevolg van de aanhoudende onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China. Dat is van invloed op de bedrijfswinsten. De laatste paar weken zijn er diverse winstbijstellingen geweest. Dat wijst op een serieuze kans op tegenvallende bedrijfswinsten. In dit klimaat van tragere economische groei hebben wij daarnaast wijzigingen in onze sectorallocatie aangebracht. Wij zijn nu positiever over de sector gezondheidszorg (van neutraal naar overwogen), terwijl we de industriesector negatiever inschatten (van neutraal naar onderwogen).

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.