2 min

Update Aandelen: stapje vooruit

Aandelen boekten deze week bescheiden een terreinwinst. Het verlies van vorige week is goedgemaakt, ook al zijn er op het handelsfront geen vorderingen geboekt tussen de Chinese leider Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump zei nog niet klaar te zijn voor een deal met China.
Update Aandelen: stapje vooruit
Update Aandelen: stapje vooruit

Wereldwijd stak de discussie over stimuleringsmaatregelen weer de kop op, onder andere in Duitsland. Het land overweegt een pakket maatregelen ter waarde van EUR 50 miljard om de binnenlandse economie en de consumentenbestedingen te stimuleren. Al zo’n tien jaar voert Duitsland een evenwichtig begrotingsbeleid. Dit heeft geresulteerd in een verlaging van het begrotingstekort tot 60% van het bruto binnenlands product, waar dat eerder nog 83% was. De zwakke industriële productie drukt echter op de economie en het bbp is het tweede kwartaal met 0,1% licht gedaald. Wij denken dat de recessie in de Duitse industrie gedurende het derde kwartaal zal intensiveren.

In de VS waren de schijnwerpers de afgelopen week gericht op de detailhandel: onder andere Estée Lauder, Target en Lowe’s publiceerden de kwartaalresultaten. Alle drie overtroffen de winstverwachtingen en realiseerden groeiende winstmarges. Een en ander is gunstig voor het sentiment onder consumenten: consumptie vormt nog altijd een stevige pijler onder de Amerikaanse economische groei. De aandacht verlegt zich nu naar de slechtere productiecijfers, eveneens in de VS, waar op donderdag de index voor inkoopmanagers in de industrie werd gepubliceerd.

Op sectorniveau werden de beste resultaten genoteerd in luxegoederen & diensten en in IT. Aandelen van financiële instellingen en banken worstelen daarentegen nog altijd met de gevolgen van dalende obligatierentes (yields). Omdat die yields naar onze inschatting laag blijven, handhaven wij onze onderweging van deze sector.

Bastian Ernst
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.