2 min

Update Aandelen: showtime!

Voordat de Amerikaanse Fed deze week de rente verlaagde, aarzelde de markt nog of het 25 of 50 basispunten (bp) zou worden. Fed-voorzitter Powell kwam met een consensus: een verlaging van 25 bp, de eerste in tien jaar. Hij noemde het echter een “midcycle adjustment” en niet het begin van een trend.
Update Aandelen: showtime!
Update Aandelen: showtime!

De aarzeling in de markt had niet alleen te maken met de versoepelde opstelling van de Fed sinds het begin van het jaar, maar ook met de uitgesproken mening van de Amerikaanse president Donald Trump over het monetaire beleid.

De uiteindelijke verlaging van 25 bp was geen unanieme beslissing van de beleidsmakers bij de Fed. De zwakke wereldwijde groei en de handelsspanningen hadden er meer mee van doen dan de Amerikaanse economie. De zwakke inflatieverwachtingen en bedrijfsinvesteringen gaven de Fed het laatste duwtje. Die vormden een tegenwicht voor de gezonde werkgelegenheids- en consumptiecijfers.

Zoals wel te verwachten viel, reageerden de markten negatief op het nieuws: de Amerikaanse markt kwam op negatief terrein en Europese futures daalden. De dollar steeg tot net onder 1,11 euro.

De aandacht van de markt gaat nu vooral uit naar de winstresultaten en in het bijzonder de verwachtingen die bedrijven afgeven voor 2020. Na de neerwaartse bijstellingen van de afgelopen kwartalen, overtreffen de feitelijke resultaten op dit moment de verwachtingen. Van de S&P 500-bedrijven heeft nu ruim 75% de resultaten gepubliceerd. Volgens Bloomberg pakken de omzet en bedrijfswinst gemiddeld respectievelijk 1,16% en 5,3% hoger uit. Aan de kant van de bedrijfswinsten zitten de meevallers vooral bij de sector informatietechnologie, nutsbedrijven en gezondheidszorg.

Sinds medio juli hanteert ABN AMRO een onderwogen positie in aandelen. Op regioniveau zijn we overwogen in de VS, onderwogen in Europa en neutraal ten aanzien van de opkomende markten.

Eric Lafrenière
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.