1 min

Update Aandelen: sectorrotatie op komst?

We hebben een interessante week achter de rug. In de VS steeg het aantal virusbesmettingen snel en werden in staten als Californië weer lockdownmaatregelen getroffen. De aandelenmarkten stegen en de Nasdaq noteerde maandag een nieuw record.

Samengevat

  • Stijging aantal virusbesmettingen VS
  • Mogelijke sectorrotatie
  • Amerikaanse resultatenseizoen
  • Opnieuw een hoge Nasdaq
Update Aandelen: sectorrotatie op komst?
Update Aandelen: sectorrotatie op komst?

Belangrijker was - aan het begin van het Amerikaanse resultatenseizoen, toen de Amerikaanse banken de cijfers over het tweede kwartaal bekendmaakten - dat de belegger de aandacht verlegde van technologiefondsen naar meer cyclische sectoren, zoals energie en industrie. Kleinere aandelen (‘small caps’) konden eveneens op een grotere belangstelling rekenen: de Russell 2000 won op woensdag meer dan 3% aan terrein en kwam daarmee boven het voortschrijdende gemiddelde van 200 dagen. We houden een en ander scherp in de gaten. Dit zou een teken kunnen zijn van een krachtiger herstel en daarmee van een mogelijke sectorrotatie. Maar eerst willen we de komende winst- en fundamentele cijfers zien.

De investment banks (waaronder JPMorgan en Goldman Sachs) realiseerden beter dan verwachte resultaten, zowel boven als onder de streep. Tegenvallers werden daarentegen opgetekend voor banken met een traditioneler bedrijfsmodel (zoals Wells Fargo) vanwege de veel hoger dan verwachte voorzieningen. Bovendien kwam de aankondiging van een dividendverlaging van 80% bij Wells Fargo als een schok voor beleggers.

In de gezondheidszorg kwam UnitedHealth met resultaten voor het tweede kwartaal en die overtroffen de gemiddelde verwachtingen van analisten. Misschien nog wel het belangrijkst was dat onderneming de vooruitzichten voor heel 2020 handhaaft.

In Europa sloeg chipfabrikant ASML enigszins de plank mis voor wat betreft de bedrijfswinst. Deze keer waren de analisten echter meer geïnteresseerd in de bedrijfsvooruitzichten. En daarmee zat het wel snor: ASML meldde een sterke orderportefeuille en voorzag beter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal.

Hoewel het Amerikaanse resultatenseizoen veelbelovend van start is gegaan, blijven we voorzichtig. We voorzien tweede-ronde-effecten van de opnieuw opgelegde lockdowns in diverse staten in de VS. Aandelen blijven vooralsnog licht uit de gratie (lichte onderweging). Qua sectoren ligt onze voorkeur nog altijd bij de sector informatietechnologie en gezondheidszorg.

Guido Stiel
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.