2 min

Update aandelen: regeldrift China nog niet over

De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten zijn deze week met 1-1,5% gedaald. Uit de notulen van de laatste Fed-vergadering bleek dat er binnenkort een begin kan worden gemaakt met de afbouw van de steunaankopen. De Chinese aankondiging van een nieuwe serie maatregelen maakte de belegger niet rustiger.

Samengevat

  • Europese en Amerikaanse aandeelmarkten gedaald met 1-1,5%
  • Lijst van Chinese maatregelen zorgt voor onzekerheid
  • Tencent publiceert sterke kwartaalresultaten
  • BHP wilt focus verleggen naar reductie van uitstoot
Update aandelen: regeldrift China nog niet over
Update aandelen: regeldrift China nog niet over

Tencent, Baidu en Alibaba hebben in de loop van de week gemiddeld 8% aan terrein ingeleverd vanwege die onzekerheid over de regelgeving. China blijft ernaar streven om het binnenlandse tech-klimaat meer onder de duim te krijgen. De Chinese overheid komt vrijwel dagelijks met nieuwe maatregelen. Op dinsdag kwamen de Chinese autoriteiten met nieuwe regelgeving om oneerlijke concurrentie tussen online platforms aan te pakken. Op woensdag werd een lange lijst apps gepubliceerd die ervan werden beschuldigd misbruik te maken van gebruikersgegevens. De apps werden gesommeerd aanpassingen door te voeren.

Behalve dat er nieuwe regels zijn doorgevoerd, heeft de Chinese overheid ook zitting genomen in het bestuur van diverse technologiebedrijven, waaronder in de raad van bestuur van ByteDance, de moedermaatschappij van TikTok. De Chinese toezichthouders zeggen zich zorgen te maken over de beveiliging van de gegevens en over de tools die ondernemingen als ByteDance gebruiken om content aan gebruikers te presenteren.

Op woensdag publiceerde Tencent sterke kwartaalresultaten. De onderneming gaf daarnaast aan dat de storm nieuwe wetten en regels nog niet voorbij is. Tencent zei er altijd alles aan te doen om de privacy van klanten te beschermen en dat het bedrijf nieuwe regels altijd strenger doorvoert dan gevraagd. Volgens Tencent zijn de effecten van de nieuwe regels daarom beheersbaar en niet al te schadelijk voor de groei op de lange termijn. Zie voor meer informatie over de ontwikkelingen in de Chinese wet- en regelgeving ons recente marktcommentaar [zie https://www.abnamro.nl/nl/privatebanking/nieuws/beleggen/marktcommentaar/onrust-op-chinese-aandelenmarkten.html].

BHP, het grootste mijnbouwconcern ter wereld, liet weten uit de olie- en gasactiviteiten te zullen stappen en de opbrengsten van de verkoop aan de aandeelhouders te zullen uitkeren. BHP wil de focus verleggen naar metalen en mineralen die kunnen profiteren van de internationale inspanningen om de uitstoot terug te brengen, steden van elektriciteit te voorzien en voedsel te verzorgen voor een groeiende wereldbevolking. Hoewel beleggers positief stonden tegenover dit nieuws en de koers van het aandeel BHP in eerste instantie opstuwden, eindigden BHP en andere mijnbouwaandelen toch lager omdat China waarschuwde voor een lagere vraag naar staal.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.