1 min

Update aandelen: records voor tech

Aandelenmarkten leverden deze week terrein in. Beleggers waren recent wat optimistischer geworden over het heropenen van de belangrijkste economieën en de kans dat er een vaccin tegen het coronavirus zou worden gevonden. De angst voor een tweede coronagolf deed aandelenbeleggers een stap terug doen.

Samengevat

  • Angst voor een tweede coronagolf tempert aandelenmarkten
Update aandelen: records voor tech
Update aandelen: records voor tech

Dat de Amerikaanse staat Texas de grootste dagstijging in nieuwe besmettingen rapporteerde, wakkerde de angst voor een tweede golf en een verslechtering van het marktsentiment aan. Centrale banken hebben een belangrijke rol vervuld bij de recente koersrally op de aandelenmarkten. Er is van alles uit de kast getrokken om de wereldeconomie op de been te houden. Jerome Powell, de Fed-voorzitter, sloeg deze week, na een vergadering van twee dagen, een gematigde toon aan en voorspelde dat de rente tot 2022 om en nabij het nulpunt zou blijven. Het valt nog altijd te bezien hoe de consument en het bedrijfsleven uit de crisis komen. En of zich een duurzaam economisch herstel gaat aftekenen.

Ook in Europa zijn ongekende stappen gezet, zowel qua monetaire maatregelen als qua begrotingsstimulering. De getroffen maatregelen vormen mede een impuls voor de outperformance van de Europese aandelenmarkten in de afgelopen paar weken ten opzichte van de VS. Cyclische sectoren als financiële instellingen, energie en industrie deden het goed, terwijl defensieve sectoren als consumptiegoederen en gezondheidszorg achter zijn gebleven. Er zitten nog meer stimuleringsmaatregelen in de pijplijn in Europa, dus we zullen zien of de cyclische rally nog verder duurt. We zijn op dit moment geen fan van financiële instellingen en nutsbedrijven (onderwogen), terwijl we een voorkeur houden voor de sectoren IT en gezondheidszorg (overwogen).

Ondertussen heeft de Amerikaanse technologiesector recent stappen in de goede richting gezet. De Nasdaq, bijvoorbeeld, wist deze week een dag boven de 10.000 punten te sluiten; een mijlpaal. Apple en Microsoft liepen bij dit alles voorop en noteerden nieuwe hoogtepunten, waarbij marktkapitalisaties (de beurswaarde van een bedrijf) werden bereikt van boven de USD 1,5 biljoen. Ook Amazon noteerde de hoogste koers in zijn bestaan. Tesla, op zijn beurt, wist een slotkoers van boven de USD 1.000 aan te tikken, nadat werd gemeld dat de productie van commerciële vrachtauto Semi sterk zou worden opgevoerd.

Maar niet al het nieuws was positief. Starbucks stond onder druk nadat bekend werd dat de koffieketen een fikse omzetklap voorziet voor dit kwartaal. Inditex publiceerde voor het eerst in zijn bestaan een negatief kwartaalresultaat. De kledingreus wil nu de online verkopen gaan versnellen. Die moeten in 2022 goed zijn voor ruim 25% van de totale afzet. Ook wordt een aantal winkels gesloten.

Arthur Boelman
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.