1 min

Update Aandelen: Prima jaar voor aandelen

In de aandelenmarkten zat de laatste handelsweken van 2019 gemiddeld geen beweging. Al met al is het echter voor aandelenbeleggers een geweldig jaar geweest.

Samengevat

  • Nieuwe records voor de S&P 500 en de Euro STOXX 600
  • Sectorontwikkelingen in 2019
  • Nieuws uit het bedrijfsleven
Update Aandelen: Prima jaar voor aandelen
Update Aandelen: Prima jaar voor aandelen

Aandelen hebben het in de huidige omgeving van lagere rente uitstekend gedaan. Dat was te danken aan de soepele opstelling van de centrale banken in de wereld, de de-escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China, alsook de afnemende zorg over een eventuele wereldwijde recessie in 2019.

Zowel de S&P 500 als de Euro STOXX 600 noteerden nieuwe records. Alleen de MSCI Emerging Markets heeft nog wat ruimte om een nieuw hoogtepunt neer te zetten. De verwachting van een stabiliserende Chinese economie in 2020, verder afnemende handelsspanningen en mogelijk ook een zwakkere Amerikaanse dollar kunnen in 2020 de opkomende markten (en vooral ook Chinese aandelen) een flinke impuls geven.

Kijken we naar de sectorontwikkelingen voor 2019 in de MSCI World, dan zien we een sterke prestatie van informatietechnologie, communicatieservices en luxegoederen & diensten. Koplopers waren bijvoorbeeld Microsoft, Alibaba en Apple. De energiesector bleef opnieuw achter op de MSCI World en is al tien jaar veruit de slechtst presterende sector van de index, zelfs als we de dividenduitkeringen meerekenen. We gaan het nieuwe jaar in met een overwogen positie in informatietechnologie en de gezondheidszorg. Ten aanzien van consumptiegoederen en nutsbedrijven zijn we terughoudender.

Nu de handelsspanningen wegtrekken, wordt het interessant om te zien of bedrijven in 2020 weer meer vertrouwen in het bedrijfsklimaat krijgen, de investeringen verhogen en een solide winstgroei kunnen laten zien. Naast de fundamentele omstandigheden wordt ook het nieuwe jaar ongetwijfeld door de politiek gedomineerd, onder andere door de afzettingsprocedure van de Amerikaanse president Donald Trump, de verdergaande onderhandelingen over de handel tussen de VS en China en de verkiezingen in de VS in november 2020.

Er was ook nieuws uit het bedrijfsleven: Amazon.com deed het de afgelopen week uitstekend. De verkopen bereikten in de kerstperiode een recordhoogte. Negatief nieuws kwam daarentegen van EssilorLuxottica: de Frans-Italiaanse producent van brillen en lenzen meldde fraude bij een Essilor-fabriek in Thailand. Het aandeel heeft het afgelopen halfjaar zeer goed gepresteerd, maar dit laatste nieuws zet het management onder meer druk om Essilor en Luxottica (nog) sneller te integreren. De twee bedrijven zijn in 2018 gefuseerd.

Airbus is het nieuwe jaar positief begonnen. Op basis van de sterke opleverprestaties in de laatste maanden van 2019 lijkt de onderneming te zijn uitgegroeid tot de grootste vliegtuigproducent ter wereld.

Arthur Boelman

Arthur Boelman
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.