2 min

Update aandelen: Powell schiet te hulp

Nervositeit voerde de afgelopen week de boventoon in de markten: beleggers maakten zich zorgen over renteverhogingen. Op dinsdag stond de Nasdaq 100 maar liefst 6% lager dan eind vorige week. De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties (‘Treasuries’) is in februari tot boven de 1,4% gestegen.

Samengevat

  • De volatiliteitsindex VIX steeg naar 27, een duidelijk teken van verhoogde volatiliteit.
  • Fed-voorzitter Jerome Powell deed zijn best om de gemoederen tot bedaren te brengen.
  • Van alle bedrijven in de S&P 500 hebben nu 465 de resultaten gepubliceerd, waarvan circa 75% de analistenverwachtingen hebben overtroffen.
  • Veel Europese ondernemingen hielden zich - net als in de VS - op de vlakte of waren domweg vaag over de verwachtingen voor 2021.
Update aandelen: Powell schiet te hulp
Update aandelen: Powell schiet te hulp

Worden de aandelenwaarderingen bepaald op basis van de toekomstige kasstromen, dan kan worden gezegd: hoe hoger de rente, hoe lager de waardering. Aandelen van bedrijven die naar verwachting in de verre toekomst in waarde groeien (groeiaandelen) worden in dat scenario het sterkst geraakt. In de koers van Tesla zat bijvoorbeeld een verschil van 20% tussen het hoogste punt op maandag en het dieptepunt van dinsdag. Ook andere groeiaandelen zagen de koers de afgelopen week wegzakken. De volatiliteitsindex VIX steeg naar 27, een duidelijk teken van verhoogde volatiliteit.

Fed-voorzitter Jerome Powell deed zijn best om de gemoederen tot bedaren te brengen. In zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres gaf hij aan dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het streefdoel voor de inflatie wordt bereikt. Daarmee nam hij de vrees weg dat de Fed de rente gaat verhogen om de inflatie te bestrijden.In de opgeluchte markten gingen de aandelenkoersen woensdag meteen weer omhoog en werd er korte metten gemaakt met een groot deel van het eerder in de week geleden verlies. De Amerikaanse aandelenmarkten daalden donderdag echter opnieuw, aangezien beleggers schrokken van een verdere stijging van de rente op 10-jaars US Treasuries (naar 1,53%). De Nasdaq verloor 3,5% en de S&P 500 2,5%. Markten in Azië werden ook geraakt: de Hang Seng daalde met 3,6% en de Nikkei met 4%. Deze nervositeit zou zomaar kunnen aanhouden tot volgende week.

Ondertussen kunnen we conclusies trekken uit het bedrijfscijferseizoen nu het tegen zijn einde loopt. Van alle bedrijven in de S&P 500 hebben nu 465 de resultaten gepubliceerd, waarvan circa 75% de analistenverwachtingen hebben overtroffen. Die meevallende winstresultaten waren min of meer gelijkelijk verdeeld over de sectoren. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de winstverwachtingen tamelijk laag lagen: het lijkt erop dat analisten hebben onderschat in welke mate ondernemingen de kosten konden verlagen om het effect van de coronacrisis op de kasstromen te minimaliseren. Dat beleggers per saldo licht ongunstig op de gepubliceerde cijfers reageerden, kan vooral worden toegeschreven aan de terughoudende verwachtingen van veel bedrijven.

In Europa was het beeld anders. Bijna 70% van de namen in de Eurostoxx 600 heeft inmiddels de bedrijfswinsten gepubliceerd. Daarvan viel slechts circa 55% hoger uit dan de verwachtingen van analisten. Vooral binnen olie & gas vielen maar weinig meevallers op te tekenen. Veel financiële instellingen en telecombedrijven kwamen daarentegen met resultaten die de schattingen van analisten overtroffen. In de aandelenkoersen zat naar aanleiding van de gepubliceerde bedrijfswinsten weinig beweging. Veel Europese ondernemingen hielden zich - net als in de VS - op de vlakte of waren domweg vaag over de verwachtingen voor 2021.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.