2 min

Update Aandelen: politieke spanningen

Komend weekend vindt in de VS Jackson Hole plaats, het jaarlijkse economische symposium van de Fed. Wat de pers van de bijeenkomst tot nog toe vooral heeft opgepakt, zijn de beperkingen aan het centralebankbeleid.
Update Aandelen: politieke spanningen
Update Aandelen: politieke spanningen

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat het monetaire beleid geen pakket regels voor de internationale handel kan bieden. Andere centrale bankiers sloten zich daarbij aan, waaronder Mark Carney van de Bank of England met zijn commentaar over de omgang met de Brexit-onzekerheid. De conclusie luidt dan ook dat centrale banken niet alle economische problemen in de wereld kunnen oplossen en dat er mogelijk meer begrotingsstimulering moet komen om de groei weer op de rails te krijgen.

Ondertussen liepen de spanningen in het Amerikaans-Chinese handelsconflict weer verder op: Trump verhoogde op vrijdag de importheffingen op circa USD 550 miljard aan Chinese goederen met 5% (boven op ofwel 25% ofwel 10%). China gaf aan tegenmaatregelen te zullen treffen en dus gingen de markten vlak voor het weekend onderuit. Verdere onzekerheid werd veroorzaakt door het voornemen van de VS om het Amerikaanse bedrijven te verbieden om hun distributieketen in China te onderhouden. Op maandagochtend kwamen er uit de VS signalen dat China bereid was te praten. Trump sloeg een gematigder toon aan. De aandelenmarkten maakten eerdere verliezen enigszins goed en gingen de rest van de week weer licht omhoog.

Verder nieuws: bij de G7-top in Frankrijk heeft de Franse president Macron geprobeerd de VS en Iran dichter tot elkaar te brengen. Er werden fondsen toegezegd voor de aanpak van de branden in het Amazonegebied. Die werden prompt van de hand gewezen door de Braziliaanse president Bolsonaro, die verontschuldigingen eiste van Macron voor (in zijn ogen) staatsinmenging. In Duitsland zijn de vertrouwensindicatoren tot een dieptepunt gedaald dat voor het laatst werd opgetekend na de crisis. Boris Johnson in het VK deed een poging het Brexit-akkoord open te trekken voor nieuwe onderhandelingen en schorste het parlement tot 14 oktober, enkele weken voor de deadline van 31 oktober. Ondertussen werd de rentecurve nog wat inverser, wat een aanwijzing kan zijn op een naderende recessie – nog zo’n reden voor beleggers om voorzichtig te zijn.

Het bedrijfsnieuws was beperkt, behalve dan de aankondiging van de voorgenomen fusie van Philip Morris en Altria tot de grootste tabaksfabrikant van de wereld. Mede daardoor stonden de aandelenmarkten al met al vooral in het teken van de geopolitieke gebeurtenissen, zonder dat er een definitieve richting werd ingeslagen.

Paul van Doorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.