5 min

Update Aandelen: per saldo positief

De aandelenmarkten toonden deze week een gemengd beeld, al werden er per saldo veelal plussen neergezet. De Europese markten daalden in eerste instantie maar veerden in de loop van de week weer op.
Update Aandelen: per saldo positief
Update Aandelen: per saldo positief

De aandelenmarkten toonden deze week een gemengd beeld, al werden er per saldo veelal plussen neergezet. De Europese markten daalden in eerste instantie maar veerden in de loop van de week weer op.

Amerikaanse aandelen begonnen daarentegen goed, maar moesten op dinsdag de terreinwinst weer inleveren. Op woensdag waren de Amerikaanse markten vanwege Independence Day gesloten; donderdag eindigden de Amerikaanse beurzen in het groen. De ontwikkeling van de opkomende markten was zwak.

De onrust in verband met de introductie van eventuele verdere handelstarieven hield aan. China kondigde hogere handelstarieven aan voor auto’s die in de VS worden geproduceerd, maar voegde daar op woensdag aan toe dat het land niet vóór de VS tot maatregelen zou overgaan. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde voor een handelsoorlog als gevolg van steeds verder oplopende handelstarieven.

Vorige week werd bekend dat alle Amerikaanse banken voor de tweede stresstest van de Amerikaanse Fed waren geslaagd. Deutsche Bank was de enige belangrijke financiële instelling die niet door de test kwam. De Fed uitte enige zorg over Goldman Sachs en Morgan Stanley waardoor het voor die banken lastiger zal worden om het dividend te verhogen en meer eigen aandelen in te kopen. In de Wall Street Journal stond deze week dat Goldman Sachs en Morgan Stanley de stresstest eigenlijk ook niet hadden gehaald, maar dat ze met de Fed een deal over het bevriezen van de dividenduitkering hadden gesloten om falen te vermijden. Die deal betekent een belangrijke wijziging in het toezichtklimaat voor banken en is een direct resultaat van het beleid van president Trump.

Deze week is de Responsible Mining Index geïntroduceerd. Geen mijnbouwconcern in de wereld scoorde een voldoende. De index meet hoe de ondernemingen het doen in relatie tot het personeel, het milieu en mensenrechten. Ook wordt meegenomen welke bijdrage de mijnbouwactiviteiten aan de ontwikkeling van een land leveren. De beste score stond op naam van Anglo American, maar ook die was nog onvoldoende. De mijnbouwsector ziet zich geconfronteerd met een groot aantal duurzaamheidsproblemen. Vorige week nog werd in de VS een onderzoek ingesteld naar corruptie en witwassen bij Glencore. Het aandeel ging prompt met 8% onderuit.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.