1 min

Update Aandelen: pas op de plaats

Na de nieuwe records van eerder in de week, daalden de markten later wat: een pas op de plaats vanwege geruchten dat het deelakkoord tussen de VS en China eind 2019 nog niet is afgerond. De heffingen deels terugdraaien blijkt voor China erg belangrijk. Voor de VS ligt dat (nog) niet zo duidelijk.

Samengevat

  • Olie
  • Resultatenseizoen
  • Amerikaanse detailhandel
Update Aandelen: pas op de plaats
Update Aandelen: pas op de plaats

Saudi-Aramco, de grootste oliemaatschappij van de wereld, gaat beginnen met de uitgifte van aandelen. Op maandag maakte het bedrijf de bandbreedte van de introductiekoers bekend. De geschatte waarde van de beursgang van USD 1,5 à 1,7 biljoen (!) lag aan de onderkant van de verwachtingen en werd mogelijk beïnvloed door de voortgaande energietransitie. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt zelfs dat, mede onder invloed van efficiëntere en elektrische auto’s, de wereldwijde vraag naar olie rond het jaar 2030 een plateau bereikt.

Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal is vrijwel voorbij. Per saldo hebben de bedrijfsresultaten de (verlaagde) verwachtingen overtroffen. De bedrijfsverwachtingen voor de komende kwartalen kunnen het best worden omschreven als voorzichtig optimistisch, op voorwaarde dat de geopolitieke problemen niet uit de hand lopen.

Toch was er nog wat verlaat vuurwerk vanuit de Amerikaanse detailhandel. De resultaten van Home Depot, Kohl ’s en Macy’s vielen tegen, maar die van Lowe’s en vooral ook van Target vielen mee. De positionering en de marktstrategie blijven voor retail van doorslaggevend belang en maken voor de resultaten een wereld van verschil. In Europa heeft luxegigant LVMH inmiddels naar verluidt een oogje laten vallen op Tiffany, om zo de toch al indrukwekkende internationale portefeuille van luxemerken verder uit te bouwen.

Paul van Doorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.