Beleggen 1 maart 2019

Update Aandelen: Optimisme over handelsdeal

Er waren de afgelopen week veel ondernemingsresultaten en nieuws op politiek gebied, zoals de Brexit en de kans op een handelsdeal tussen Amerika en China. Toch zat er in het rendement op de aandelenmarkten weinig beweging. In deze volatiele omgeving handhaven wij onze neutrale positie in aandelen.

De Verenigde Staten (VS) hebben aan het begin van de week de verhoging van de handelstarieven op de Chinese import uitgesteld. De Amerikaanse president gaf aan dat er goede voortgang was geboekt, op terreinen zoals de bescherming van intellectueel eigendom, landbouwproductaankopen en valutabeleid. De VS en China gaan in maart om de tafel zitten om te onderhandelen over een einde aan de handelstwist. Voor de aandelenmarkten zou een dergelijke deal een opluchting zijn.

Op 12 maart wordt er in het Britse parlement een stemming gehouden over de Brexit. Met uitzicht daarop, beloofde Premier Theresa May dat er kon worden gestemd over uitstel van de Brexit om een vertrek zonder deal te voorkomen. Het Britse pond profiteerde deze week van de groeiende kans op uitstel en op een nieuw referendum.

Kion AG, een van de grootste aanbieders van heftrucks en magazijnautomatisering, heeft de afgelopen week degelijke cijfers bekendgemaakt over 2018. Ondanks de vertraging van de economische bedrijvigheid op het Europese vasteland wist Kion de groei in de belangrijkste Europese kernmarkten te handhaven. De omzet is in 2018 met 5,2% gestegen en de orderontvangsten schoten met een recordniveau van 8,5% omhoog. Het voorgestelde dividend lag 21% hoger en was gebaseerd op goede vooruitzichten voor de ontwikkeling van de kasstromen.

Verder reageerden de markten positief op de resultaten van brouwerij Anheuser-Busch Inbev. Die waren in lijn met de verwachtingen. Ook de vooruitzichten voor 2019 stelden gerust. Er zijn goede stappen gezet in de realisatie van de geplande schuldafbouw, door middel van een verlaging van de verhouding nettoschuld/EBITDA naar 4,6. Het streven is om eind 2020 onder de 4,0 te zitten.

Auteur

Investment Communications