1 min

Update aandelen: opkomende markten onder druk

De afgelopen dagen waren de ontwikkelingen op de aandelenmarkten niet spectaculair: het wachten was op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Fed. Daarnaast bleven op regioniveau de opkomende markten nog altijd achter.

Samengevat

  • Opkomende markten hebben last van de stijgende obligatierentes in de VS. In China stabiliseert de aandelenmarkt weliswaar, maar het beeld in de aandelenmarkten van andere opkomende economieën is gemengd.
  • Volkswagen werd de afgelopen week het meest waardevolle bedrijf van Duitsland wat betreft marktkapitalisatie.
Update aandelen: opkomende markten onder druk
Update aandelen: opkomende markten onder druk

Opkomende markten hebben last van de stijgende obligatierentes in de VS. In China stabiliseert de aandelenmarkt weliswaar, maar het beeld in de aandelenmarkten van andere opkomende economieën is gemengd. In de ontwikkelde markten in de VS en Europa bleven aandelen aardig veerkrachtig en de onrust nam hier af. In de VS was een gedeeltelijke kentering in de recente trend te zien: de sector IT veerde weer wat op, terwijl er wat winst werd genomen in de sectoren energie en financiële instellingen, die sinds begin 2021 de markt hadden getrokken. Op sectorniveau ontwikkelde Europa zich licht afwijkend: banken blijven het beter doen dan de markt en profiteren van de zogenoemde ‘reflatiehandel’ (reflatie verwijst naar budgettair en monetair beleid gericht op het stimuleren van economische groei en inflatie). De energiesector lijdt daarentegen onder winstneming.

Tot slot, een blik op een specifieke onderneming: Volkswagen werd de afgelopen week het meest waardevolle bedrijf van Duitsland wat betreft marktkapitalisatie. Volkswagen lijkt te profiteren van de belangstelling van Amerikaanse particuliere beleggers na de presentatie van haar plannen om dé autoproducent te worden van elektrische auto’s.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.