5 min

Update Aandelen: Onzekerheid op de aandelenmarkten

De week begon met koersdalingen vanwege de lagere noteringen voor e-commerce en social media-platformen. Toen ook de angst voor een handelsoorlog wat was weggeëbd, trok de markt weer aan richting de slotkoers van eind vorige week.
Update Aandelen: Onzekerheid op de aandelenmarkten
Update Aandelen: Onzekerheid op de aandelenmarkten

De week begon met koersdalingen vanwege de lagere noteringen voor e-commerce en social media-platformen. Toen ook de angst voor een handelsoorlog wat was weggeëbd, trok de markt weer aan richting de slotkoers van eind vorige week. De grote e-commerce-platforms reageerden op negatieve tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn pijlen richtte op Amazon. Wij zien deze tweets meer als een manier van Trump om de kleine winkelier een hart onder de riem te steken, en niet zozeer als een ernstige bedreiging voor e-commerce. De tweets van Trump kwamen bovenop de inbreuk op persoonsgegevens bij Facebook. Die meldde op woensdag dat er nog meer persoonsgegevens aan Cambridge Analytica waren doorgespeeld dan eerder al aangegeven.

Halverwege de afgelopen week kwamen de Amerikanen met een plan voor verhoging van de invoertarieven op een lijst Chinese producten, inclusief diverse industriële en elektronische onderdelen. China sloeg direct terug met een voorstel om de tarieven op zo’n USD 50 miljard aan Amerikaanse invoerproducten met nog 25% te verhogen, onder andere op sojabonen, auto’s, chemische producten en vliegtuigonderdelen. Na een eerste negatieve reactie veerde de aandelenmarkt weer op: zowel China als de VS benadrukte dat deze plannen alleen nog maar een voorstel waren, dat ze openstaan voor onderhandelingen en een handelsoorlog willen vermijden.

Desondanks heeft Trump eind deze week zijn regering de opdracht gegeven om nog eens USD 100 miljard aan verhoogde invoertarieven voor China in overweging te nemen. Tot nog toe heeft China aangegeven dat ze de voorgestelde tarieven “tot het einde toe” zullen bevechten. Een en ander zorgde voor een zeer turbulente week voor aandelen.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.