2 min

Update Aandelen: onzekere situatie

Op bepaalde langlopende leningen is de rente inmiddels lager dan die op kortlopend papier en daarmee lijken de obligatiemarkten aan te willen geven dat de toekomst meer zekerheid biedt dan het heden. Daar heeft het dan ook alle schijn van.
Update Aandelen: onzekere situatie
Update Aandelen: onzekere situatie

Met een oplopend handelsconflict, totale chaos in de Britse politiek en enkele Europese economieën die naar een recessie neigen, is de huidige situatie heel onzeker geworden. Toch zijn de aandelenmarkten op weg naar nieuwe recordhoogtes: de Dow Jones, de S&P 500 en de EuroStoxx 600 staan nog maar enkele procenten lager dan de meest recente hoogtepunten.

De oorzaak hiervan ligt volgens beleggers bij het fenomeen TINA: ‘There is no alternative’. De obligatiemarkten voldoen nauwelijks aan de winstverwachtingen. Verder is de rente op spaargeld extreem laag en die zou weleens negatief kunnen worden. Alternatieve beleggingen zijn óf zwak (goederen) of in prijs gestegen (goud). Beleggers zijn daarom op zoek naar ‘veilige havens’ in de aandelenmarkten.

Historisch gezien zijn dat consumptiegoederen, gezondheidszorg, nutsbedrijven en de voormalige telecomsector. De telecomsector bevindt zich in een ellendige situatie (moordende concurrentie en hoge investeringen), maar drie andere sectoren doen het goed, ook al zijn de aandelen wel duur. Een analyse van de EuroStoxx 600 laat zien dat de relatieve sterkte van deze sectoren toeneemt en dat ze het beter doen dan de index. Uit diezelfde analyse blijkt ook de zwakke relatieve kracht en tekortschietende prestaties van de financiële sector, de energiesector en de basismaterialensector. Het lijkt er inderdaad op dat beleggers hun geld in ‘veilige’ sectoren beleggen of helemaal niet beleggen.

Hoe onzeker is de huidige situatie? Wij verwachten in ons basisscenario geen wanordelijke Brexit, als die er al komt. Zoals de dingen er nu voor staan (op het moment van schrijven) verwachten we dat er verkiezingen komen in het VK. De uitkomst daarvan is heel moeilijk te voorspellen. Voor het handelsconflict tussen de VS en China zal er op korte termijn geen oplossing komen en uiteindelijk zullen er alleen maar verliezers zijn. De inkoopmanagersindices (PMI’s) in Europa lijken te verzwakken en de centrale banken zullen er alles aan doen om een recessie te voorkomen. Dat gezegd hebbende, de combinatie van economische zwakte en politieke onrust rechtvaardigt terughoudende visie ten opzichte van aandelen.

Jan Wirken
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.