1 min

Update aandelen: onder druk

De aandelenmarkten stonden deze week weer onder druk, onder invloed van verschillende factoren: in de eerste plaats veroorzaakte het ‘geen-corona’-beleid van de Chinese overheid een aanzienlijke groeivertraging in China tijdens het tweede kwartaal en verdere verstoringen aan de aanbodzijde.

Samengevat

  • Herstel of nieuwe dieptepunten?
  • Nog geen bodem onder aandelenmarkten
  • Hoe staat het met Google, Microsoft, Facebook et Tesla?
Update aandelen: onder druk
Update aandelen: onder druk

Daarnaast blijven beleggers voor de komende maanden verdere verkrapping door de Amerikaanse en Europese centrale banken inprijzen. Ook voedt het besluit van Rusland om de gastoevoer naar Polen stop te zetten de onzekerheid in Europa. Door deze factoren is de volatiliteit (beweeglijkheid) opnieuw toegenomen. De VIX-index, graadmeter van de volatiliteit, steeg en de aandelenmarkt daalde. De Amerikaanse aandelenmarkten, en dan vooral de S&P 500 Index en de Nasdaq, daalden tot de laagtepunten die in februari en maart werden genoteerd. Dat leidt tot de vraag wat er nu gaat gebeuren.

Herstel of nieuwe dieptepunten?

Staat er een herstel voor de deur of komen er nieuwe dieptepunten die de pessimisten in het gelijk stellen? In lokale valuta’s zijn de Amerikaanse aandelenmarkten dit jaar tot dusver met circa 10% gedaald (en de Nasdaq met 20%). De Europese en opkomende markten hebben een veer van meer dan 10% gelaten.

Nog geen bodem onder aandelenmarkten

Het resultatenseizoen heeft vooralsnog geen bodem gelegd onder de aandelenmarkten. In de VS heeft inmiddels bijna 40% van de bedrijven die opgenomen zijn in de S&P 500 Index cijfers gepubliceerd. De bedrijfswinsten overtroffen bij circa 79% de verwachtingen, terwijl 65% met een beter dan verwachte omzet voor de dag kwam. De sectoren laten daarbij wel een verschil zien: energie, consumptiegoederen en basismaterialen publiceren omzet- en winstcijfers boven de verwachtingen, terwijl bij luxegoederen & diensten, communicatiediensten en financiële instellingen de omzet en/of de bedrijfswinst teleurstellend uitpakt. In Europa ligt het percentage ondernemingen met positief verrassende winstcijfers lager (rond de 60%). Wel is hier op sectorniveau dezelfde ontwikkeling te zien als in de VS.

Hoe staat het met Google, Microsoft, Facebook et Tesla?

Van de grote Amerikaanse tech-bedrijven die met resultaten kwamen, stelde Google teleur, overtrof Microsoft de verwachtingen (een geruststelling voor beleggers) en deed ook Facebook het beter dan was ingeschat. Dat laatste kan de koers van Facebook de komende dagen ondersteunen, want de waardering van het aandeel is flink uit de buurt van de hoogste notering. Tot slot daalde het aandeel Tesla. De aanleiding: oprichter Elon Musk neemt Twitter over. In Europa publiceerden banken meevallende bedrijfswinsten, in het bijzonder UBS en Santander.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.