1 min

Update aandelen: omgaan met marktpolarisatie

De aandelenmarkten zijn de afgelopen week hoger gekropen onder invloed van de positieve winstcijfers, in het bijzonder in de sector technologie, en ook doordat het Amerikaanse Congres druk bezig was overeenstemming te bereiken over een nieuw stimuleringspakket in verband met corona.

Samengevat

  • Positieve winstcijfers duwen aandeelmarkten omhoog
  • Verdere winstvooruitzichten blijven voorzichtig
Update aandelen: omgaan met marktpolarisatie
Update aandelen: omgaan met marktpolarisatie

Het marktnieuws van de afgelopen werd week nog altijd gedomineerd door het resultatenseizoen over het tweede kwartaal. Over het geheel genomen viel dat mee, al lag de lat natuurlijk laag. In de aanloop naar het resultatenseizoen hadden analisten de winstverwachtingen naar beneden bijgesteld: het tweede kwartaal zou immers door corona het dieptepunt worden wat betreft de winstontwikkeling. Toch lijkt er ook in de toekomst maar beperkt ruimte voor opwaartse winstbijstellingen: de winstvooruitzichten voor de rest van 2020 en 2021 zijn en blijven tamelijk voorzichtig. Op regioniveau zijn de totaalcijfers in de VS duidelijk minder slecht dan in Europa. Dat wordt verklaard door de sterke vertegenwoordiging van de sector IT in de VS.

Ook het vermelden waard in dat opzicht waren de resultaten van Apple voor het tweede kwartaal. Die waren degelijk en beter dan verwacht. De koers van het aandeel schoot vervolgens met meer dan 10% omhoog. Apple is daarmee uitgegroeid tot de onderneming met de grootste marktwaarde in de wereld (hoger dan die van Saudi Aramco). Naast de sterke resultaten zoals bij de andere grote drie techbedrijven (Google, Amazon, Facebook) benadrukte Apple dat de online- en internetdienstenactiviteiten de coronastorm redelijk goed doorstaan hadden en in bepaalde mate zelfs profiteren van de versnelde verschuiving richting een digitalere wereld.

De keerzijde is natuurlijk dat meer cyclische bedrijven, zoals energiemaatschappijen, te maken hebben met forse tegenwind door de economische gevolgen en de uitval van de vraag door corona. Deze ondernemingen zien zich in het tweede kwartaal met ernstige verliezen geconfronteerd. In dat opzicht is er op dit moment sprake van polarisatie op de aandelenmarkten, met zeer uiteenlopende ontwikkelingen qua sectorprestaties en bedrijfsresultaten: sommige zijn ernstig getroffen door de uitval van de vraag onder invloed van corona, terwijl andere profiteren van veranderend consumentengedrag door de uitbraak van het virus.

Paul van Doorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.