1 min

Update Aandelen: olieprijs centraal

2020 is knallend begonnen. Een Amerikaanse droneaanslag in Irak maakte op 3 januari een einde aan het leven van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Woensdag kwam het Iraanse antwoord: een raketaanval op de zandduinen naast een Amerikaanse militaire basis in Irak.

Samengevat

  • olieprijs daalde tot het laagste niveau
  • geopolitieke spanningen
Update Aandelen: olieprijs centraal
Update Aandelen: olieprijs centraal

Nadat president Trump had getwitterd dat alles goed was, veerden de aandelenmarkten direct weer op. De olieprijs daalde tot het laagste niveau sinds medio december 2019. Beide partijen hebben goede redenen om een directe confrontatie te vermijden. De Amerikaanse president Trump heeft opgeroepen tot onderhandelingen met Iran, maar dit conflict is volgens ons nog lang niet voorbij.

Het Iraakse parlement heeft een motie aangenomen waarin staat dat alle buitenlandse troepen het land moeten verlaten. Onduidelijk is nog of hieraan gevolg wordt gegeven. De Iraakse regering heeft hierover nog geen standpunt ingenomen. Amerika heeft gedreigd met sancties tegen de Iraakse olie-export als de Amerikaanse troepen moeten vertrekken.

Dat zou een omslag zijn: niet alleen door de ironie van zo’n beslissing, want de VS heeft in alle eerdere crises de Iraakse olie-export koste wat het kost beschermd, maar ook vanwege het aandeel van het land in de internationale olieproductie van 4%. Sancties zouden een fikse hap uit het wereldwijde aanbod betekenen.

Zolang de geopolitieke spanningen niet tot echte onderbrekingen in de productie leiden, is een eventuele opwaartse druk op de olieprijs waarschijnlijk van korte duur. De oliemarkten houden op dit moment alleen rekening met een korte prijsimpact door eventuele aanbodbeperkingen. Door het wereldwijde productieoverschot (ondanks de productieverlaging van de OPEC), de ruime wereldwijde voorraden en de strategische oliereserves vallen er op de korte termijn geen olietekorten te verwachten.

Jan Wirken

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.