1 min

Update Aandelen : ogen op Hongkong

Deze week stond Hongkong in het middelpunt van de aandacht. Niet alleen door de lokale verkiezingen, maar ook door de beursgang van Alibaba op de beurs van Hongkong.

Samengevat

  • Hong Kong, verkiezingen, Alibaba, gezondheidszorg, Telefonica
Update Aandelen : ogen op Hongkong
Update Aandelen : ogen op Hongkong

Om te beginnen waren er de uitslagen van de lokale verkiezingen: met winst in 17 van de 18 kiesdistricten boekte het prodemocratische kamp een verpletterende overwinning. Later deze week ondertekende president Trump twee Amerikaanse wetten over Hongkong. In deze wetten stonden handel en mensenrechten centraal. Dit zal opnieuw de relatie tussen de VS en China onder druk zetten. Het valt nog te bezien of dit gevolgen zal hebben voor fase 1 van het handelsakkoord tussen beide landen.

Ondanks alle politieke onrust was de beursgang van het aandeel Alibaba in Hongkong een groot succes. Er werd meer dan USD 11 miljard opgehaald. Alibaba zal dit kapitaal gebruiken om te investeren in zijn e-commerce-activiteiten, om zijn clouddiensten verder te ontwikkelen en ook om zijn entertainmenttak uit te breiden. De notering aan de beurs van Hongkong zal het ook voor lokale Chinese beleggers gemakkelijker te maken om te beleggen in het aandeel Alibaba. Bovendien wordt de positie van Hongkong als financieel centrum door deze succesvolle grote beursgang bevestigd.

Intussen bleven de aandelenmarkten stijgen. In de VS werden nieuwe records gevestigd en in Europa bereikte de STOXX Europe 600 de hoogste stand van 2019. Als we kijken welke sectoren het het best doen de laatste dagen, springen gezondheidszorg en IT eruit. Dat de sector gezondheidszorg het goed doet, valt samen met de sterke terugval van Elizabeth Warren in de polls voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Tot nu toe was 'Medicare voor iedereen' een van de speerpunten in haar campagne. Haar beleid op dit vlak zou grote gevolgen hebben voor de sector gezondheidszorg. Wij blijven overwogen in IT en de gezondheidszorg, terwijl we minder enthousiast zijn over consumptiegoederen en nutsbedrijven.

Op bedrijfsniveau was er nieuws van Telefónica. De Spaanse telecom-multinational kondigde een grote reorganisatie aan en wil de cashflow en de operationele marges gaan vergroten. In het luxegoederensegment accepteerde Tiffany's het overnamebod van LVMH. Het resultaat: de grootste deal ooit in dat segment. Deze week is ook het kerstseizoen in de VS begonnen, zes dagen later dan vorig jaar. Het zal interessant zijn om te zien hoe Amerikaanse consumenten en winkeliers het gaan doen tegen de huidige economische achtergrond.

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.