2 min

Update Aandelen: Nieuwe verkoopgolf in aandelen

Nu de Amerikaanse president Donald Trump alle reizen van Europa (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk) naar de VS heeft verboden, is de onrust onder beleggers groot geworden en zijn de aandelenmarkten verder onderuit gegaan.

Samengevat

  • Een neerwaartse spiraal
  • Prijzenoorlog op de oliemarkt
  • Lange termijn gevolgen onbekend
Update Aandelen: Nieuwe verkoopgolf in aandelen
Update Aandelen: Nieuwe verkoopgolf in aandelen

De uitbraak en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) hebben tot een neerwaartse spiraal geleid. Daar komt nog bij dat Saoedi-Arabië een prijzenoorlog heeft ontketend op de oliemarkt. Op het moment van schrijven (donderdagochtend) stond de Euro Stoxx 50 Index op ongeveer 2.700 punten: een daling van 30% ten opzichte van de hoogste stand. De S&P 500 daalde met 20% ten opzichte van de hoogste stand.

Het is onduidelijk in hoeverre beleidsmakers en gezondheidsinstanties van de overheid gaan ingrijpen. Italië heeft drastische maatregelen getroffen en heeft het noorden van het land op slot gedaan. Ook andere landen hebben maatregelen genomen, maar die zijn minder vergaand. We gaan ervan uit dat de meeste lezers goed op de hoogte zijn van de situatie, dus we moeten de mogelijke gevolgen voor de financiële markten gewoon afwachten, te beginnen de prijzenoorlog op de oliemarkt.

Wij verwachten dat de gevolgen van de mislukte bijeenkomst van OPEC+, die heeft geleid tot een sterke verlaging van de olieprijs door de Saoedi’s, binnenkort zullen worden opgelost. Saoedi-Arabië kan zich vanwege de eigen betalingsbalans simpelweg geen prijzenoorlog veroorloven. De olievoorraden lopen op waardoor de prijzen nog verder kunnen gaan dalen en daar heeft geen enkel olieproducerend land belang bij. Onze verwachting is dat de OPEC+-landen weer om de tafel gaan zitten en tot een vergelijk komen. Ons basisscenario is dat de prijs voor Brent-olie herstelt aan het eind van het jaar, waarschijnlijk tot een niveau van ongeveer USD 50 à 55.

Weinig staat vast als het gaat om COVID-19, zoals de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid en voor economieën en markten. In China zien we echter dat na ongekende maatregelen het aantal nieuwe infecties in dat land aan het afnemen is en dat de industriële activiteiten in hoog tempo worden hervat.

Tussen het eerste geval van COVID-19 in China en nu zitten ongeveer zes maanden. Onze verwachting is dat het land eind deze maand weer volledig operationeel is. Als dit een voorbode is van alle andere landen dan zouden we in het vierde kwartaal het ergste van het virus en de nasleep daarvan achter de rug moeten hebben. De economische gevolgen zullen ongetwijfeld enorm zijn. De aandelenmarkten voelen de pijn op de korte termijn. Wat het allemaal betekent voor de langere termijn is moeilijk in te schatten.

Jan Wirken
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.