1 min

Update aandelen: nieuwe records VS

De afgelopen paar weken zijn de markten weer wat opgeveerd ondanks de zorgen over de vertraging in China, de inflatiedruk en de minder soepele opstelling van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Wat betreft de koersontwikkelingen loopt het marktgedrag echter uiteen.

Samengevat

  • nieuw record Amerikaanse aandelenmarkten
  • Europese markten doen het minder sterk
Update aandelen: nieuwe records VS
Update aandelen: nieuwe records VS

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft als enige (wederom) nieuwe records gevestigd: de S&P 500 sloot woensdag op 4574 punten. De Europese markten herstelden, maar nieuwe records bleven achterwege. En de opkomende markten (in het bijzonder de Chinese markt) staan onverminderd onder druk.

Er zijn twee bepalende factoren voor deze uiteenlopende ontwikkeling. In de VS is de economie verbeterd, in het bijzonder onder invloed van een herstel van het consumentenvertrouwen. Ook de Amerikaanse bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal waren sterk. Van de Amerikaanse ondernemingen die tot nu toe resultaten hebben gepubliceerd, meldde 81% winsten die de verwachtingen overtroffen en een winstgroei van circa 36% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Europa waren de beter dan verwachte winsten met 62% minder indrukwekkend, al was de Europese winstgroei met 37% sterk ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Op sectorniveau kenmerkten de afgelopen dagen zich door een achterblijvende ontwikkeling van de energiesector, die tot nu toe dit jaar de beste sectorprestatie had neergezet. Ook informatietechnologie heeft dit jaar tot dusver een sterke koersontwikkeling zien. Deze week kregen de uitstekende resultaten van Microsoft en Alphabet van beleggers een warm onthaal. Het aandeel Facebook staat daarentegen nog onder druk door de overheidsonderzoeken naar de bedrijfsvoering en informatieverschaffing van de onderneming.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.