1 min

Update Aandelen: niet onder de indruk

Het cijferseizoen voor het vierde kwartaal van 2019 is van start gegaan. We zitten nog maar in de beginfase, maar van een fatsoenlijke bedrijfswinst wordt de belegger vooralsnog niet laaiend enthousiast. De zorg is dat de lat voor de komende kwartalen te hoog is gelegd.
Update Aandelen: niet onder de indruk
Update Aandelen: niet onder de indruk

Diverse belangrijke Amerikaanse ondernemingen hebben de cijfers en vooruitzichten inmiddels bekendgemaakt. Per saldo zijn de verwachtingen van de bedrijven vooralsnog gematigd positief. Twee graadmeters voor de technologiesector, Intel en Apple, voorzien een hoger dan verwachte omzetgroei. Dat bevestigt de forse meewind voor Amerikaanse technologieaandelen. Ook in Europa heeft een toonaangevend IT-concern (SAP) de kwartaalcijfers bekendgemaakt. Ondanks dat de uitgesproken verwachtingen voor 2020 hoger liggen, overtrof SAP daarmee nog niet de marktverwachtingen voor de toekomst.

Ondertussen beginnen de internationale aandelenmarkten last te krijgen van (de zorg over) het Coronavirus, terwijl er eerder juist weer nieuwe records waren genoteerd. Het risico voor de volksgezondheid neemt toe en de Chinese autoriteiten hebben met de getroffen maatregelen de belegger niet overtuigd dat de uitbraak binnenkort onder controle zal zijn. Het effect op de Chinese beurskoersen is nog niet zichtbaar: de beurzen waren gesloten in verband met het Chinese nieuwjaar.

Vastgoed en nutsbedrijven blijken het best bestand tegen de onrust over het Coronavirus. Beide sectoren profiteerden van de dalende obligatierente en de gematigde blootstelling aan de opkomende markten. Luxegoederenconcerns en autoproducenten worden daarentegen het hardst geraakt; de Chinese consument is van groot belang voor hun bedrijfsactiviteiten.

Bart Taillaert
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.