1 min

Update aandelen: niet al te bezorgd

De aandelenmarkten hebben de verliezen van september grotendeels goedgemaakt. De discussie over de inflatie, knelpunten in de toeleveringsketen en de eventuele start van de afbouw van steunaankopen door de Fed (tapering) heeft vooralsnog niet geleid tot verhoogde onzekerheid onder beleggers.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: niet al te bezorgd
Update aandelen: niet al te bezorgd

De VIX-index, de graadmeter voor marktvolatiliteit, bevindt zich op het laagste niveau in maanden. Beleggers lijken hun aandacht vooralsnog te richten op het resultatenseizoen voor het derde kwartaal. Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken uit de kwartaalresultaten van de bedrijven, maar de eerste indruk is behoorlijk positief. De meeste ondernemingen hebben de prognoses overtroffen, zowel in de VS als in Europa.

De coronabeperkingen worden over de hele wereld versoepeld en beleggers schatten het economische klimaat nog altijd positief in. Ondanks het spookbeeld van hogere bedrijfskosten, vertragende economische groei en minder ondersteunend beleid van centrale banken en overheden, zijn de aandelenmarkten veerkrachtig gebleken. De komende week zijn alle ogen gericht op de resultaten van de grote Amerikaanse technologieconcerns. Op dit moment stellen we ons neutraal op ten aanzien van de technologiesector.

Er was veel bedrijvennieuws de afgelopen week. Maandag daalde de koers van het aandeel Medtronic fors. Het bedrijf in medische apparatuur kwam met een teleurstellende update over een klinische studie. De cijfers van ASML, de Nederlandse halfgeleiderproducent, waren conform de verwachtingen. Maar het aandeel werd afgestraft door beleggers omdat de vooruitzichten voor het vierde kwartaal licht bij de consensus achterbleven. Nestlé zorgde voor een positieve noot: het Zwitserse voedingsmiddelenconcern publiceerde uitstekende resultaten. De afzetkanalen buitenshuis herstelden, terwijl de thuisconsumptie sterk bleef. Tot slot schoot de koers van het Amerikaanse sociale netwerk-bedrijf Pinterest op woensdag met ruim 10% omhoog. Er gaan geruchten dat PayPal overweegt een overnamebod uit te brengen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.