2 min

Update Aandelen: na het koersherstel

Een week nadat de VS aankondigde een importheffing van 5% op Mexicaanse goederen te zullen opleggen, heeft het Witte Huis eindelijk laten weten hier niet mee door te zullen gaan. Meer goed nieuws: China kwam met een nieuw stimuleringsprogramma dat moet voorkomen dat de economie verder afkoelt.
Update Aandelen: na het koersherstel
Update Aandelen: na het koersherstel

Die twee ontwikkelingen waren echter onvoldoende voor een doorzettende koersrally: de belangrijkste indices bewogen deze week heen en weer tussen lichte winst en verliezen.

Op sectorniveau was het herstel op de markten van begin juni vooral ingegeven door handelsgevoelige ondernemingen. Daarnaast boekte ook de IT-sector, die in onze vermogensverdeling tot de sectoren behoort waarvan wij het sterkst overtuigd zijn, grote terreinwinst. In mei hadden IT-aandelen het juist lastig gehad, als gevolg van het onderzoek door de toezichthouder naar de GAFA-spelers (Google, Apple, Facebook en Amazon, de vier machtigste Amerikaanse technologieconcerns).

Het herstel van aandelenmarken sinds begin juni was vooral te danken aan de toenemende overtuiging onder beleggers dat de Amerikaanse Fed de rente gaat verlagen, mogelijk al in juli. Ook een stimulans was de aankondiging van grote deals als de overname van big data-firma Tableau Software door Salesforce.com. Met de transactie is USD 15,3 miljard gemoeid.

Veel economen hebben de afgelopen weken hun groeiscenario’s voor het lopende en komende jaar herzien, maar analisten moeten de prognoses voor de winst per aandeel (wpa) nog bijstellen. De verwachting is dat de bedrijfswinsten in de VS in 2019 met 3,4% zullen toenemen en in 2020 met 11,4%. Die prognoses zijn onveranderd ten opzichte van april. Voor de wpa in Europa is de trend vergelijkbaar: de gemiddelde winstgroei wordt geraamd op 4,3% in 2019 en 9,3% in 2020.

Voor de komende weken voorzien we hogere marktbeweeglijkheid in de aanloop naar de G20-top in Japan aan het einde van de maand.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.