1 min

Update aandelen: meer volatiliteit

Vorige week werden de aandelenmarkten opgeschrikt door een fikse neergang van met name tech-gerelateerde aandelen. De daling zette begin deze week door, tot verrassing van beleggers. De S&P 500 en Nasdaq-100 hadden de weken ervoor steeds nieuwe records gebroken en dat begon te wennen.

Samengevat

  • De aandelenmarkten ondervinden een hogere volatiliteit
Update aandelen: meer volatiliteit
Update aandelen: meer volatiliteit

Softbank, een Japans beleggingsconcern, zou grote hoeveelheden call-opties hebben gekocht en dit zou de afgelopen maanden kunnen hebben bijgedragen aan de rally in grote Amerikaanse aandelen, zoals die van Tesla, Amazon en Apple. Maar beleggers werden ongerust. Hierdoor nam de volatiliteit (beweeglijkheid) toe en daalde de Nasdaq-100 Index in slechts drie handelsdagen met 10%. Later in de week herstelden IT-gerelateerde aandelen weer enigszins.

Nu de verkiezingen in de VS naderen zou de volatiliteit weleens wat aan de hoge kant kunnen blijven. Recente macro-economische cijfers wijzen weliswaar op een sterk herstel in de VS en China, maar de industriële productie in Duitsland blijft nog steeds ver achter bij het niveau van voor de coronapandemie. Zolang er geen doorbraak is in de ontwikkeling van een werkend vaccin blijven de economische vooruitzichten waarschijnlijk onzeker. Een tegenvaller voor beleggers was in die zin het nieuws dat AstraZeneca de derde testfase van zijn corona-vaccin heeft opgeschort. Nu zijn er wel meer farmaceutische bedrijven met de ontwikkeling van een vaccin bezig, maar het nieuws van AstraZeneca laat zien hoe hobbelig het pad naar een potentieel werkzaam vaccin is.

Producent van luxegoederen LVMH kondigde geheel onverwacht aan de geplande overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co af te blazen. Belangrijke redenen hiervoor lijken de coronapandemie en de toenemende handelsspanningen tussen Frankrijk en de VS te zijn. Verder kondigde het Franse nutsbedrijf EDF deze week de uitgifte aan van converteerbare groene obligaties voor de financiering van duurzame projecten en voor de versterking van de eigen balans.

Arthur Boelman
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.