1 min

Update aandelen: meer stimulans, meer rotatie?

Vorige week eindigde sterk na de beter dan verwachte Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Deze week begon met een nieuw hoogtepunt voor de rente op tienjaars Treasuries. De inflatieverwachtingen en de kans dat de Fed sneller dan verwacht zou verkrappen, resulteerden in die uitschieter.

Samengevat

  • De hogere rente zette de aandelenwaarderingen onder druk, vooral van bedrijven die naar verwachting in de toekomst forse winsten kunnen realiseren, zoals technologieaandelen.
  • Hoewel het resultatenseizoen vrijwel ten einde loopt, is er nog altijd onrust te vinden op bedrijfsniveau.
Update aandelen: meer stimulans, meer rotatie?
Update aandelen: meer stimulans, meer rotatie?

De hogere rente zette de aandelenwaarderingen onder druk, vooral van bedrijven die naar verwachting in de toekomst forse winsten kunnen realiseren, zoals technologieaandelen. Er was zelfs een moment dat de IT-index Nasdaq 10% onder de piek van medio februari noteerde. In de loop van de week daalden en stabiliseerden de obligatierentes weer. De VIX-index, de graadmeter voor nervositeit in de markten, kalmeerde en technologieaandelen konden weer wat herstellen.

Desondanks zet de rotatie van groei- naar waardeaandelen door. En zeker nu dat gigapakket maatregelen ter waarde van USD 1,9 biljoen door het Amerikaanse Congres is geloodst. Dat pakket sterkt het vertrouwen in een economisch herstel, net als de versnelling van de vaccinatieprogramma’s over de gehele wereld. In onze assetallocatie houden we het op een cyclisch zwaartepunt in aandelen, dat wil zeggen in de sector financiële instellingen, industrie, basismaterialen en duurzame consumptiegoederen.

Hoewel het resultatenseizoen vrijwel ten einde loopt, is er nog altijd onrust te vinden op bedrijfsniveau. Het meest opvallende voorbeeld is Tesla. De producent van elektrische auto’s had sinds eind januari meer dan 30% van de marktkapitalisatie ingeleverd, maar pakte daar op dinsdag weer 20% van terug, toen de obligatierentes stabiliseerden. Softwareontwikkelaar Oracle kwam met meevallende resultaten, maar beleggers waren niet overtuigd. Het aandeel was de afgelopen weken al sterk aangetrokken.

Chevron, waarin de beleggingsfirma van Warren Buffet Berkshire Hathaway onlangs een belang nam, hield afgelopen week zijn Investor Day: hoewel de geïntegreerde oliemaatschappij actief blijft in fossiele brandstoffen wil Chevron wel de CO2-intensiteit verder verlagen en nieuwe duurzame technologieën onderzoeken.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.