1 min

Update aandelen: marktrally bij onzekerheid

De internationale aandelenmarkten trokken de afgelopen week weer aan. Een deel van de verliezen van de voorgaande dagen werd weer goedgemaakt. Sinds het dieptepunt van maart is de Amerikaanse S&P 500 met meer dan 20% gestegen en zijn de Europese indices met meer dan 15% opgeveerd.

Samengevat

  • We handhaven onze neutrale visie op aandelen. Voorkeur aan de VS boven Europa
  • Op sectorniveau geven we de voorkeur aan technologie en gezondheidszorg
Update aandelen: marktrally bij onzekerheid
Update aandelen: marktrally bij onzekerheid

Beleggers keerden voorzichtig weer terug naar de aandelenmarkten in de hoop dat er nog een rondje Amerikaanse stimuleringsmaatregelen zou worden losgelaten en dat het aantal besmettingen met het coronavirus de piek had bereikt. In Europa melden Italië en Spanje een afname van de groei in het aantal nieuwe besmettingen. Er wordt dan ook druk gespeculeerd dat de lockdown de komende weken kan worden versoepeld. Sterker nog, landen als Denemarken en Oostenrijk hebben al aangekondigd dat bepaalde activiteiten medio april weer kunnen worden hervat. In de Verenigde Staten werkt de regering Trump aan een plan voor het heropenen van de economie. Er wordt waarschijnlijk begonnen met kleinere plaatsen die niet zo hard door de pandemie zijn geraakt.

Cyclische sectoren als luxegoederen & diensten, informatietechnologie en basismaterialen trokken de rally, terwijl de van oudsher defensieve sectoren achter liepen. Tot die achterblijvers behoorden onder andere de sector consumptiegoederen en de gezondheidszorg.

De onrust op de markt blijft naar verwachting op een hoog niveau: het Amerikaanse resultatenseizoen start volgende week weer op. Gezien de onderbrekingen als gevolg van streng lockdownbeleid valt te begrijpen dat de bedrijfsactiviteiten flinke klappen hebben opgelopen. Volgens Bloomberg is de consensus onder analisten dat de S&P 500 in het eerste kwartaal een daling van naar schatting 8% heeft doorgemaakt (op jaarbasis). Die prognose lijkt conservatief, want er wordt voor veel landen een sterke daling van de economische groei voorzien. Waarschijnlijk wordt die schatting dan ook naar beneden bijgesteld: analisten wachten de resultaten voor het eerste kwartaal af om op basis daarvan de jaarprognose aan te passen.

Duitsland en Frankrijk krijgen naar verwachting met een stevige daling van de productie te maken waaruit de ernst van de economische schok blijkt. Het bruto binnenlands product daalt volgens de centrale bank van Frankrijk met 6%. De belangrijkste economische onderzoeksinstellingen van Duitsland geven een krimp aan van bijna 10% dit kwartaal.

In deze onrustige omgeving handhaven we onze neutrale visie op aandelen. We geven daarbij nog altijd de voorkeur aan de VS boven Europa. Op sectorniveau geven we de voorkeur aan technologie en gezondheidszorg.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.