2 min

Update Aandelen: markten onderuit

Deze week gingen de aandelenmarkten flink onderuit. Teleurstellende macro-economische cijfers en de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over illegale staatssteun waren de belangrijkste aanleiding voor zorg over de internationale groei.
Update Aandelen: markten onderuit
Update Aandelen: markten onderuit

Op dinsdag werd de index van inkoopmanagers (PMI) voor de industrie van de eurozone gepubliceerd. Die monitort veranderingen in het productieniveau op maandbasis. Een PMI boven de 50 betekent groei, onder de 50 krimp. De PMI daalde tot 45,7. De PMI voor de productie ligt al sinds februari 2019 onder de 50 in de eurozone, maar dit was het laagste niveau sinds oktober 2012.

Later op diezelfde dag werd ook de Amerikaanse PMI voor de productie gepubliceerd. Daarvoor was een niveau van 50 voorspeld. In plaats daarvan was er sprake van een daling naar een veel lager cijfer: 47,8. Dat was de tweede achtereenvolgende maand dat ook de Amerikaanse productie-PMI onder de 50 uitkwam. En het was het laagste cijfer in tien jaar. De Europese aandelenmarkten leverden 1,3% in, de Amerikaanse 1,2%.

Op woensdag kwam de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tot de conclusie dat Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk illegale staatssteun aan vliegtuigfabrikant Airbus hebben verstrekt. De VS had om een uitspraak gevraagd. De Amerikanen mogen nu voor maximaal USD 7,5 miljard aan invoerheffingen aan Europa opleggen. De uitbreiding van de Amerikaanse handelsoorlog naar Europa kan de volgende stap zijn. In combinatie met de groeiende zorg over de economische groei leidde een en ander woensdag tot een daling van Europese aandelen met 2,7%. De S&P 500 Index verloor 1,8% aan terrein.

Deze week, waarin de Volksrepubliek China haar 70-jarig bestaan vierde, wist de Hang Seng Index te ontkomen aan de forse dalingen die de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten doormaakten. Dat was opvallend, want de protesten in Hongkong hielden aan. De situatie liep zelfs verder uit de hand: een student werd door de oproerpolitie neergeschoten. Op de beurs van Hongkong had dit echter geen negatief effect.

Wij handhaven de onderwogen positie van aandelen in onze portefeuilles. Naar onze mening staan de risico-rendementsverhoudingen door de wereldwijde groeivertraging onder druk. Op regioniveau ligt onze voorkeur bij de VS boven Europa. Onze visie op opkomende markten is neutraal.

Esther van Munster
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.