1 min

Update aandelen: langzaam omhoog

Hoewel groei-indicatoren de afgelopen maanden minder hard stegen, zijn de belangrijkste aandelenindices toch iets geklommen. Onder de oppervlakte werd dit ingegeven door een verschuiving van waarde- en cyclische aandelen naar groeiaandelen en aandelen van defensieve kwaliteitsbedrijven.

Samengevat

  • Aandelenmarkten vinden de weg naar boven
  • Resultatenseizoen overtreffen verwachtingen over hele linie
  • Onevenwichtigheden in vraag en aanbod nog tijdelijk voelbaar
Update aandelen: langzaam omhoog
Update aandelen: langzaam omhoog

Die eerste categorie, waartoe financiële instellingen, basismaterialen en zogenoemde ‘heropeningsaandelen’ behoren, doet het vooral goed als de groei versnelt en de rente stijgt. Als het groeimomentum aan kracht verliest, de zorgen over corona weer de kop opsteken en de rente weer omlaaggaat, nemen sectoren zoals technologie en gezondheidszorg doorgaans het stokje over. Dat laatste is duidelijk wat er de afgelopen twee maanden is gebeurd. Na het goede Amerikaanse banenrapport van vorige week vrijdag kreeg de ‘reflation trade’ (waarbij beleggers voorsorteren op hogere economische groei en stijgende inflatie) een nieuwe impuls en stegen de waardesegmenten van de markt weer. Daardoor (her)vonden de aandelenmarkten als geheel deze week zachtjesaan de weg naar boven.

Intussen loopt het resultatenseizoen voor het tweede kwartaal nog door. De meerderheid van de ondernemingen is inmiddels met de cijfers voor de dag gekomen. Ondanks dat de lat al hoog lag, luidt de slotconclusie dat de resultaten over de hele linie de verwachtingen hebben overtroffen. Voor de markten was dat gunstig: niet alleen bevestigt dit het voortgaande groeiherstel, in veel gevallen viel dat herstel nog sterker uit dan was voorzien. Maar niet alle bedrijven werden daarvoor beloond: de stijgende inputprijzen (die veelal het gevolg zijn van haperende toeleveringsketens) zetten in sommige gevallen een domper op de winstvooruitzichten voor de komende kwartalen. Dat is bijvoorbeeld het geval in sectoren die afhankelijk zijn van de aanvoer van halfgeleiders, zoals autofabrikanten, of voor bedrijven in consumptiegoederen en dranken, die zich met stijgende grondstoffenprijzen geconfronteerd zien. In dat opzicht zullen de gevolgen van de pandemie (tijdelijke onevenwichtigheden in vraag en aanbod, met hogere productie- en vaak ook transportkosten als gevolg) nog wel een tijdje te voelen zijn, voordat de situatie echt weer normaal wordt.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.