1 min

Update Aandelen: lagere vooruitzichten

Na een paar rustigere dagen op de aandelenmarkten begon het tweede kwartaal met een nieuwe golf risicoaversie. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk liet de belangrijke indicator van het producentenvertrouwen (PMI) een sterke daling zien. In de eurozone daalde het zelfs tot het laagste punt in zeven jaar.

Samengevat

  • Ondernemingen verlagen verwachtingen 2020
  • Olieprijs zakt naar nieuw dieptepunt
Update Aandelen: lagere vooruitzichten
Update Aandelen: lagere vooruitzichten

Een groeiend aantal ondernemingen heeft de verwachtingen voor 2020 verlaagd, dan wel de cijfers voor de komende kwartalen naar beneden bijgesteld. Producent van luxegoederen LVMH houdt het op een omzetdaling van tussen de 10% en 20% ten opzichte van vorig jaar. Steeds meer financiële instellingen nemen het advies van de ECB ter harte en schorten de dividenduitkering op; dat verzoek geldt voor het dividend over zowel 2019 als 2020. De ECB heeft de banken gevraagd niet door te gaan met de inkoop van eigen aandelen. Bankaandelen in Europa verloren na dat verzoek nog meer terrein. Met de aankondiging van onbeperkte obligatieaankopen (net als de Amerikaanse Fed al eerder had gedaan) heeft de ECB zelf ook extra stappen gezet.

De olieprijs zakte naar een nieuw dieptepunt door een combinatie van lagere vraag en het uitblijven van overeenstemming over productiebeperkingen tussen de olie-exporterende landen. Geruchten dat de VS bereid is om met Saoedi-Arabië en Rusland te praten, plus het Chinese plan om olie voor de strategische reservevoorraad te kopen, zorgden voor enige lucht.

Signalen uit China dat het coronavirus op korte termijn onder controle is gaven hoop dat het ergste achter de rug is. Sommige ondernemingen doen al uitspraken over de vooruitzichten na de crisis. ASML heeft vooralsnog niet te maken met een uitval van de vraag. Voor het lopende kwartaal zijn de omzetverwachtingen weliswaar naar beneden bijgesteld, maar de onderneming verwacht dat de komende kwartalen te kunnen compenseren.

Olivier Raingeard
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.