Beleggen 22 februari 2019

Update Aandelen: Klappen in de financiële hoek

De aandelenmarkten zijn deze week licht gestegen. De meeste sectoren gingen gelijk op. Uitzonderingen waren de sector gezondheidszorg (die om onduidelijke redenen achterbleef) en de sector basismaterialen (die dankzij hogere metaalprijzen een outperformance neerzette).

Binnen de sector communicatiediensten is er in het telecommunicatiesegment sprake van magere vooruitzichten. Telecompartijen worden wat terughoudender bij de toekomstprognoses. Ze signaleren hevigere concurrentie, terwijl er miljarden in de volgende generatie mobiele netwerken moeten worden gestoken.

De financiële sector heeft te kampen met corporate governance-problemen. Wat het effect is daarvan op de koersen in de financiële sector zagen we deze week. De rechtbank in Parijs veroordeelde UBS tot betaling van ruim EUR 4,5 miljard. De bank bleek klanten te hebben geholpen hun activa voor de belastingautoriteiten te verbergen. Dat bedrag bestaat uit een boete van EUR 3,7 miljard en een compensatie van EUR 800 miljoen voor gemiste belastingafdracht aan de Franse overheid. UBS gaat in beroep. Het aandeel UBS leverde na de uitspraak zo’n 5% in.

Na een Zweedse televisierapportage over verdachte transacties tussen Swedbank en Danske Bank, meldde Swedbank dergelijke transacties op het spoor te zijn gekomen. De politie zou zijn geïnformeerd. Danske Bank is betrokken bij een witwasschandaal via de vestiging in Estland en het Amerikaanse ministerie van Justitie doet een strafrechtelijk onderzoek. Vanwege het schandaal rond Danske Bank doet de Europese bankautoriteit onderzoek naar de financiële toezichthouders in Denemarken en Estland. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) liet donderdag weten eveneens een onderzoek naar Danske Bank in te stellen. Het aandeel Swedbank ging na bekendwording van de banden met Danske Bank met circa 14% onderuit.

Esther van Munster

Auteur

Investment Communications