1 min

Update Aandelen: IT wat de klok slaat

De aandelenmarkten hebben zich deze week positief ontwikkeld. Afgelopen week was de vraag naar technologie-gerelateerde aandelen het grootst, met als gevolg dat de sterk op technologie leunende Nasdaq-index een nieuw hoogtepunt bereikte.

Samengevat

  • Nieuw hoogtepunt Nasdaq
  • Opmars van digitalisering
Update Aandelen: IT wat de klok slaat
Update Aandelen: IT wat de klok slaat

De markten lijken zich (nog) geen zorgen te maken over het toenemende aantal besmettingen in sommige delen van de wereld, met name in Noord- en Zuid-Amerika. TINA (‘There is no alternative’) en FOMO (‘Fear of missing out’) lijken nog steeds te gelden voor aandelen.

Als er iets is wat we van het verleden kunnen leren, dan is het wel dat pandemieën verstrekkende en langdurige gevolgen hebben voor de economie. Maar ook dat mensen blijven innoveren en zich altijd aanpassen. Veel bedrijven hebben hun deuren vanwege het coronavirus moeten sluiten en veel werknemers moesten gaan thuiswerken. Dit heeft echter een positief effect gehad op het gebruik van technologie. Die trend zal doorzetten, ook als er een vaccin tegen het virus is. De samenleving zal er de komende jaren heel anders uitzien en IT-gerelateerde ondernemingen verkeren in een uitgelezen positie om daar hun voordeel mee te doen.

De opmars van digitalisering binnen alle sectoren is niet te stuiten: data, de cloud, internetsnelheid en cybersecurity worden steeds belangrijker. Door het coronavirus zijn we meer gaan videobellen. Het aantal gebruikers van bijvoorbeeld Zoom en Microsoft Teams nam tijdens de lockdown enorm toe. Online winkelen en bestellen werd populairder, waardoor de koers van Amazon werd opgestuwd. Omdat het aantal cyberaanvallen de laatste drie maanden ook flink is toegenomen, profiteren cybersecuritybedrijven eveneens van een groeiende vraag naar hun producten. Ook de vraag naar apparatuur (5G-apparatuur en -sensoren) en robotica (kunstmatige intelligentie, chirurgische robots en industriële automatisering) blijft stijgen.

De meeste IT-gerelateerde aandelen doen het de laatste tijd vrij goed. De vraag is of ze het huidige niveau kunnen vasthouden of dat ze misschien zelfs nog verder stijgen. De komende weken krijgen we daar waarschijnlijk een antwoord op, want volgende week gaat het resultatenseizoen van start.

Deze week deden Alibaba en SAP het heel goed. Alibaba kondigde aan van plan te zijn de fintech Ant Group naar de beurs van Hongkong te brengen en wil hiermee 5 tot 10% van de aandelen verhandelen. Het nieuws leidde tot een aanzienlijke stijging van de koers van het aandeel Alibaba. In Duitsland presenteerde technologiebedrijf SAP de voorlopige resultaten van het tweede kwartaal. Die waren beter dan analisten hadden verwacht. De cloud-omzet steeg met 20%, terwijl de omzet uit softwarelicenties minder daalde dan verwacht en in de Aziatische markten zelfs enigszins herstelde. Beleggers reageerden enthousiast op deze resultaten.

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.