2 min

Update aandelen: IT een ‘veilige haven’?

Wat valt er te piekeren? De MSCI World, de Nasdaq en de S&P 500 noteren recordhoogten en de Dow Jones Industrial Average komt in de buurt. Waarom wakker liggen als de volatiliteitsindex (de ‘onrustmeter’, oftewel de VIX) net boven de 20 noteert, en niet meer 85 zoals in maart?

Samengevat

  • Europa
  • Amerikaanse verkiezingen
  • Rente
Update aandelen: IT een ‘veilige haven’?
Update aandelen: IT een ‘veilige haven’?

Ook in Europa hebben de markten (Eurostoxx 600) weer 40% op het dieptepunt van maart teruggewonnen en bevindt de handel zich op het niveau van september 2019. De belegger krabt zich toch heus achter de oren, zelfs al is dat niet af te lezen uit de diverse aandelenindices. Ook de verwachtingen voor de VIX (de VIX-futures) laten een opgaande lijn zien, met een piek in het vierde kwartaal. Dat geeft aan dat beleggers de komende maanden een hoge mate van onzekerheid verwachten.

Wat de Amerikaanse verkiezingen betreft kan het kwartje twee kanten op vallen, zelfs al loopt de genomineerde Democratische presidentskandidaat Joe Biden op dit moment op kop in de peilingen (datzelfde gold voor Hillary Clinton vier jaar geleden). De definitieve verkiezingsuitslag komt niet op de verkiezingsdag zelf maar waarschijnlijk pas begin december, doordat mensen massaal via de post stemmen. Zo’n uitslag die maar op zich laat wachten, leidt onvermijdelijk tot een periode van onzekerheid, zeker als beide presidentskandidaten de overwinning opeisen. Ondertussen is een ‘zachte’ Brexit allesbehalve zeker en zeurt ook het handelsgeschil tussen de VS en China maar door. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onzekerheid rond de timing van een vaccin tegen coronavirus.

De rente blijft daarentegen nog altijd zeer laag. Het uitgangspunt ‘er is geen alternatief’ jaagt de belegger de aandelenmarkten op. In het verleden werden sectoren als consumptiegoederen en nutsbedrijven als relatief defensief segment van de aandelenmarkt gezien. Interessant is dat zich nu een enorme beweging richting IT aftekent. De vraag is dan ook of de belegger de IT-sector als nieuwe ‘veilige haven’ op de aandelenmarkt beschouwt: bedrijven met producten en diensten waar we niet meer zonder kunnen. Als IT-aandelen inderdaad die functie van veilige haven krijgen dan is het niet vreemd dat de voorkeur van beleggers hier in deze onzekere tijden naar uitgaat.

IT-reuzen Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook en Amazon zijn op dit moment goed voor 23,9% van de S&P 500, wat deels verklaart waarom die index nieuwe recordhoogten noteert. Gezien het feit dat de toekomstgerichte koers/winstverhouding voor deze vijf spelers aan de hoge kant is, zou men kunnen zeggen dat deze aandelen duur zijn geworden ten opzichte van het groeipotentieel van die ondernemingen. Op dit moment zijn wij overwogen in de IT-sector.

Jan Wirken
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.