2 min

Update Aandelen: in rustiger vaarwater

Het Amerikaanse resultatenseizoen blijft een gunstig beeld schetsen voor aandelen. Meer dan 400 S&P 500-bedrijven hebben de resultaten gepubliceerd. Daarvan viel bijna 78% mee. In het totaal gaat het dan om 4,65% gunstiger dan voorzien.
Update Aandelen: in rustiger vaarwater
Update Aandelen: in rustiger vaarwater

Veel bedrijven hebben de verwachtingen voor de komende kwartalen naar boven bijgesteld. Qualcomm is een recent voorbeeld. Het management kwam met een sterker dan verwacht vooruitzicht. De vraag naar smartphones onder invloed van nieuwe technologie begint aan te trekken.

Een ander recent thema in de markt is dat van de koers, die onder invloed van verlaagde cijfers omhoog gaat. Zo steeg in de kunstmestsector de koers van het aandeel van zowel Nutrien als Mosaic nadat de verwachtingen naar beneden waren bijgesteld. De perceptie van beleggers lijkt te zijn dat het ergste achter de rug is. Dat valt samen met het feit dat vooral waardeaandelen het goed beginnen te doen.

Voor het Europese resultatenseizoen is het beeld minder zonnig. Van de STOXX Europe 600 hebben inmiddels meer dan 330 ondernemingen gerapporteerd, waarvan 56% de schattingen overtrof. De hoop dat de handelsspanningen tussen China en de VS afnemen, is een van de belangrijkste aanjagers van de Europese markten. De belegger richt zich daarbij op cyclische aandelen, hoofdzakelijk banken en exporteurs.

Vestas Wind Systems sprong eruit in de sector industrie. De Deense producent van windturbines overtrof zelfs de hoogste winstprognoses: de omzet schoot met 30% omhoog en de orderontvangsten bereikten een nieuw record, in tegenstelling tot de hortende resultaatontwikkeling bij de concurrentie.

Gezien de verbetering van zowel de macro-economische als de marktcijfers kunnen we ons goed vinden in onze nieuwe neutrale positionering in aandelen.

Guido Stiel
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.